Ahmet Ümit – Kar Kokusu

Ahmet Ümit’in Kavim’den sonra merakla başlayarak okuduğum romanı Kar Kokusu. Ancak ne yalan söyleyeyim hayal kırıklığına uğradım. Ben en az Kavim kadar akıcı ve iyi bir olay örgüsüne sahip bir kitap bekliyordum karşımda ama Kar Kokusu beni yanılttı. Yer yer kitabı okumakta zorluk çektim diyebilirim. Anlatım dili Kavim kadar akıcı değildi, okunabiliyordu ama Moskova’ya sıkışmış kısıtlı hikaye ekstra bir akıcılık ve merak uyandırmıyordu okuyucu üstünde.

Kitap TKP’nin yasaklı parti olduğu dönemde bir grup üyesini Moskova’ya Komünizm eğitimi almaya göndermesini ve bu kişiler arasında bir cinayet işlenmesini anlatıyor. Aslında kitap fena başlamıyor. İlk dakikasındaki cinayet olayların nasıl kurgulanacağını katilin kim olduğunu merak ettiriyor ama devamında gelen hikayeden özgün gereksi kısımlar cinayete odaklanmanızı engelliyor. Bu sırada KGB’nin de araştırdığı bir ajan ile de işler kesişince işler biraz karışık hal alıyor. Karışık hal dediğime bakmayın aslında her şey ortada.Sadece kafa kurcalamak için biraz laf kalabalığı yapılmış.

Kitabın eksik kalma noktalarından biri de belki çok iyi bilmediğimiz bir yerde ve bir dönemde hikayenin geçmesi. Anlatımda sadece mekan bazında olduğu için tan anlamıyla ben gözlerimde canlandıramadım her şeyi. Sanki hikaye alakasız bir yerde alakasız olaylar dönüyormuş gibiydi. Yani bir türlü bağdaştıramadım karakterleri, olayları ve mekanları. Bir şeyler eksikti. Sanıyorum bu yorumumda yanlışta sayılmam.

Kitap bittiğinde resmen “e ne oldu” diyorsunuz. Zaten olay çözülmüş oluyor bu sebepten dolayı sona doğru yaşanan bir iki olay çözülen olayı destekliyor. Ben hiç bir karakter ile empati kuramadım belirtmem lazım. Kısacası pek bir şey anlamadığım çok fazla da hatırlamayacağım bir Ahmet Ümit kitabı olarak rafa kaldırıldı.

Arka Kapak:

“Ahmet Ümit’in Sis ve Gece’si de gerilim ve sürükleyicilik açısından bir ilk deneme olarak ilgi toplamıştı. Bu ikinci yapıtında (Kar Kokusu) da gerilim ve sürükleyicilik açısından yazarın daha üst düzeyde bir başarıya ulaştığını söyleyebiliriz.”-Orhan Duru, Yeni Yüzyıl-“Ahmet Ümit’in Kar Kokusu adlı nefis polisiye romanında 1980’leri, Moskova’da eğitim gören TKP’li Türk gençlerinin gözüyle yaşadık. Unutulmaz portrelerdi hepsi. Üstelik Orhan Pamuk’u aratmayacak bir Doğu-Batı ve zihniyetlerin çatışmasıyla, bir felsefi arka planla işlenmişti bu ilginç cinayet öyküsü.”-Nilüfer Kuyaş, Milliyet-“Kar Kokusu’nun girişinde karın kokusunu ve sesini duymayan okur olduğunu sanmam. Gerilim ve atmosfer yaratma, kurgulama mükemmel.”-Suna Kılıç, Virgül-(Arka Kapak)”Türkiye’nin Romanı” etkinliği kapsamında Haziran 2006’da yazarla yapılan söyleşi için tıklayınız

Türkçe (Orijinal Dili:Türkçe)
472 s. — 2. Hamur– Ciltli
İstanbul, 2010
ISBN : 9789752898851
Everest Yayınevi


Yorumlar

Siz ne düşünüyorsunuz?