Aoi Bungaku

Doğrusunu söylemek gerekirse Aoi Bungaku çok ağır bir anime. O bildiğimiz animelerden çok daha kasvetli ve ağır işleyen hikayelere sahip. Hikayelere dedim bunun sebebi, Aoi Bungaku’nun hikayesinin altı Japon edebiyat klasiğinden uyarlanmış olması. Ben uyarlamaları ve çizgileir çok başarılı buldum. Tabi tarz olarak farklı olduğundan ilk bölümlerde adapte olmakta biraz zorlandım ama sonrası çorap söküğü gibi geldi. Benim en sevdiğim hikaye ise son hikaye oldu. Her yönden kasinlikle serinin en iyisiydi diyebilirim.

Altı hikaye var dedik. Hikayeler ve konuları ise şu şekilde:

Ningen Shikkaku (Yazan: Osamu Dazai; 1-2-3-4. bölüm): Hikaye Showa döneminde bir sanat öğrencisini anlatmaktadır. Çok parlak bir sanatçı olacakken ailesi ile yaşadığı sıkıntılar içinde bulunduğu ortamlardan dolayı kendini yaşadığı dünyaya kayıp ve yabancılaşmış hissetmektedir. Hayatı boyunca amaçsızca vakipt harcayıp duru. Kendini alkole ve uyuşturucuya verir. Sonra tanıştığı bir kadında her şeyi bırakacağına dair vaatte bulunarak evenir ama bu onun huyundan vazgeçmesine sebep olmaz. Üç bölüme yayılan bu hikaye karakterin her bölümde farklı dönemlerini ele almakta. Hikaye genel anlamda insan olmailgibi bir hikaye ve animenin en yavaş ilerleyen hikayesine sahip.

Sakura no Mori no Mankai no Shita (Yazan: Ango Sakaguchi; 5-6. bölüm): Hikaye dağdan geçimini sağlayan bir adamın başından geçenleri anlatmakta. Güçlü kuvvetli bu kişi arada yoldan geçenleri soymakta ve karılarına bu şekilde yemek getirmektedir. Sıradan bir yaşam sürmesine rağmen hayatı keyiflidir. Günün birinde yoldan geçen iki adam ve bir kadınla kadın ile karşılaşır. Bu kişiler şehirlidir ve adamımız kadını farklı bir şekilde görünce ona aşık olur. Erkekleri öldürür ve kadını zevcesi olarak alır. Ancak kadın o kadar kurnazdır ki, bu sert adamı yola getirir. Bütün karılarını öldüttürür. Sadece ev işleirni yapsın diye bir tane karısını bıraktırır geride. O da yetmez adama büyük şehire gitmeleri için baskı kurar. Büyük şehire giderler. Ancak burada ne yapacağını bilmeyen adam bunalıma girer. Karısının istekleri de bitip tükenmek bilmemektedir. Bir süre sonra adam karısının isteklerini karşılamak için adam öldürmeye başlar. Hikaye yer ve toplum değişiminin hikayesi başarılı bir şekilde anlatmakta.

Kokoro (Yazan: Natsume Soseki; 7–8. bölüm): Genç bir adam, kızı ile bilrikte yaşayan yaşlı dul bir kadının evinde yaşamaktadır. Üniversitede okuyan bu adam yine sürekli kitap okuyan çocukluk arkadaşı bir keşiş ile görüşmektedir. Genç adam ona yardım etmek amacıyla kendi odasının bitişiğinde bir oda kiralar ve ve onu davet eder. Eve gelen keşiş bir süre sonra evin kızına aşık olur ama bunu dile getiremez. Bunu fark eden genç adam kıza karşı bir şeyler hissettiğinden aralarında bir çekişme olur. Hikaye yanlızlık teması üzerinde yoğunlaşırken, hikayenin iki ayrı karakter üzerinden yorumlanması aytı bir keyif veriyor.

Hashire, Melos! (Yazan: Osamu Dazai; 9-10. bölüm): Bu hikaye Klasik Yunan mitolojisindeki Damon ve Pythias’ı anlatmakta. başarılı bir oyun yazarına bununla ilgili bir hikaye gelir. Yazar hikayeyi yazarken çocukken kendini aldattığını düşündüğü en yakın arkadaşını düşünmeye başlar. Onun kendisine ihanet ettiğini düşünür. Bir süre sonra bu arkadaşının eşinden bir kart elır ve onunla yüzleşmeye gider.

Kumo no Ito (Yazan: Ryunosuke Akutagava; 11. bölüm): Hikaye taş kalğli bir suçluyu anlatmaktadır. Bu kişi kötülüğü ile ün saşmış herkes tarafından aranan ve korkulan bir kişidir. Bu suçlu hayatında tek bir iyilik yapmıştır. O da bir örümceği öldürmeSonunda o örümcek onun cehenmemi olur ve suçlu sürkeli bu hikaye üzerinden cezalandırılır. Görsel olarak beğendiğim bölümler arasında Kumo no Ito.

Jigoku Hen (Yazan: Ryunosuke Akutagava; 12. bölüm): Bu hikaye çizim ve kral karakteri bakımından Kumo no Ito’ya benzemekte. Zaten ikisininde aynı yazarın hikayesi olduğunu unutmamak lazım. Yoshihide, ülkedeki en büyük ressamdır. Gaddar kral yaptıracağı türbe için ondan duvarlarına halkının refah ve mutluluğunu çizmesini ister. Bu onun en büyük işi olacaktır. Ressam görmediğim şeyi çizemem diyerek bu teklifi reddeder. Ancak kral onu tehdidt eder ve Yoshihide bunu kabıl etmek zorunda kalır. Çizim yapmak içinse ülkeyi dolaşmaya ve mutlu halkı görmeye karar verir. Ancak ülkeyi gezdiğinde acıdan ve kralın zulmündne başka bir şey göremez ve bunu duvarlara resmeder. Tabi bu onun da ölümü olur.

Japon edebiyatı meraklısıysanız ve anime seviyorsanız bu uyarlamaları izlemenizi tavsiye ederim. Bir şey kaybetmez, aksine kazanırsınız.

Yönetmen: Morio Asaka (1-4), Tetsuro Araki (5-6) Shigeyuki Miya, (7-8) Ryosuke Nakamura(9-10) Atsuko Ishizuka (11-12)

Senaryo: Satoshi Suzuki (1-4), Ken Iizuka (5-6), Mika Abe (7-8), Sumino Kawashima (9-10), Atsuko Ishizuka (11-12) Yuji Kobayashi (11-12)

Linkler:

http://en.wikipedia.org/wiki/Aoi_Bungaku

http://www.anime.gen.tr/animetanitim.php?id=2189

Yorumlar

Siz ne düşünüyorsunuz?