İşin gücün yorgunluğu, kalan zamanlarda da onların verdiği yorgunluğu atmak için kıçımı devirip yatınca bir haftayı aşkın süredir bloga yazı yazamıyorum. Bu sıralar nedense tavuk gibiyim. Ön birde cup yatağa. Tabi sabah altıda kalktığımda hesaba katmak lazım. Kafam acayip karışık. Tabi bu karışıklığı atmak için de film izliyor ve kitap okuyorum lakin kafam hala dolu.
Okuduklarım arasında bir de Maus vardı. Maus bir çizgi roman. Art Spiegelman tarafından yazılmış 1992 Pulitzer Ödüllü bir çizgi roman bu. Yazar ve çizer ortaya çok samimi bir eser çıkarmış. Eser aslında babasının bir otobiyografisi. Babasının otobiyografisi yazma sebeplerinden biri de onun Nazi kamplarından sağ salim kurtulmuş olması.
Art Spiegelman babasının tüm isteksizliğine rağmen çizer olmuş ve aklında fikir olarak babasının hikayesini yazmak gelmiş. Ancak huysuz ve arık iyice yaşlanan babasından bu yaşadıklarını anlatmasını istemekte oldukça zordur. Huysuz olan babası bir başka kadınla evlenmiş kadında adamın huysuzluğuna katlanamamaktadır. Art babasına her gittiğinde ikisinin de yakınmalarını dinlemek zorunda kalır.
Kitabın akışı da bu şekilde. Babasının şimdiki yaşantısı ile onun anlattığı anıları arasında gider gelir. Art Spiegelman tüm bu olayları tamamen tarafsız ve olduğu gibi anlatmış. Kitabın en güzel tarafı da bu. Hatta kitapta Art Spiegelman’ın kendi hayata dair kendi kaygılarınıda anlatmış. Bu sebepten oldukça doğar bir kitap var karşımızda.
Kısaca özetlemek gerekirse, Art daha doğmadan önce bu olaylar yaşanmıştır. Annesi o doğduktan sonra intihar etmiş, hiç görmediği küçük kardeşi de ailesinin korunma çabası sebebi ile bir başkasına verilmiş muhtemelen orada da ölmüştür. Art Spiegelman’ın babası da tüm bu olanları oğluna anlatır.
Özetlemek gerekirse güzel beğendiğim bir çizgi roman Mause. Çizgi roman meraklısıysanız kesinlikle okuyun derim.
Kitap Arkası:
“Soykırım hakkında şimdiye kadar yapılmış en etkileyici ve başarılı anlatım.” Wall Street Journal
“Sessiz bir zafer, sürükleyici ve sade – tam olarak anlatmak imkânsız, çizgi roman dışında herhangi bir ortamda yakalanması imkânsız.” Washington Post
“Basit çizgilerle anlatılan büyük destan.” New York Times
“Etkisinde uzun süre kalınacak bir sanat eseri.” Boston Globe
Çevirmen: Ali Cevat Akkoyunlu
Sayfa Sayısı: 296
Cilt Tipi: Karton Kapak
Yayın Evi: İletişimş
Siz ne düşünüyorsunuz?