Asian Horror (Asya Korku Sineması) / Andy Richards

Yükselen Asya Korku sineması üzerinde başarılı bir kaynak kitap. Özellikle Japon Korku sinemasına değinilmiş. İkinci dünya savaşından başlayarak Uzak Doğu korku sinemasının ana hatları ile değerlendirmesi yapılmış ve Uzak Doğunun ünlü yönetmenleri ve filmlerine değinilmiş.

Kitapta birde korku sinemasında ses getirmiş filmlere de değinilmiş. Yazar burada filmleri hikaye, arka plan ve değerlendirme olarak anlatmış. Yazar kitaba o bölgenin kültürüne ve doğaüstü özelliklerine değinerek başlamış. Amerikan sinemasından etkilenmesi, klasik ve modern korku sinemasını arasındaki ayrımlara ışık tutmuş.

Kitap Japon, Kore, Hong Kong, Tayland korku sinemasının ayrı ayrı ele almış ve bu ülkelere ait, önemli yönetmenlerin, önemli filmlerin tanıtımını yapmış. Uzak Doğu Korku Sinemasının belli başlı filmlerini bulabileceğiniz, fazla ayrıntıya girmeden, kafa yormadan anlatmış güncel başarılı bir kaynak… Kitabı okuduktan sonra Uzak Doğu korku kültürüne daha yakınlaşıp onları daha iyi analiz etmemize yardımcı oluyor.

Arka Kapak
Kitap, buna ek olarak, Doğu ve Batı Korku Sineması arasındaki ilişkinin karmaşıklığının açıklığa kavuşmasına biraz da olsa katkıda bulunmayı arzulamaktadır. Yeni Dalga Asya Korku, Ring filmiyle ilk kez patladığında, bu filmlerin yerli özetleri, Hollywood yapımı filmlerin kalitesizliğini ortaya koyan merkez sinemalarda gösterimdeydi. Nakata’nın mükemmel Dark Water (Karanlık Sular, 2002) filmiyle Chan-Wood Park’ın ürpertici Sympathy for Mr Vengeance (2002) filmi, Freddy vs Jason’ın ruhsuz maskaralığının yanında (bu filmi ironik bir şekilde Asyalı göçmen Ronny Yu çekmiştir) kalıcı etki yaratmıştı. Rüzgârın doğru yönde estiği çok netti. Hollywood, yeni tür korku arayan modern seyirci üzerindeki etkisini kanıtlamış Asya Korku’larının telif haklarını almak için hızlı hareket etti. Gore Verbinski’nin 2002’deki karlı Ring (Halka) çekiminden itibaren, Asya orijinallerinin kaliteli uyarlamaları, dünya çapındaki seyirci üzerinde etkisini arttırmaya başladı. Filmlerin önemli bir kısmı gerçekten korkutucuydu; ancak kaynaklar dikkate alındığında filmler vasatın üstüne çıkamadı. Bu sürece paralel olarak, J-Korku (ve diğer Asyalı çeşitlerinin), fear dot com (Korku Nokta Com, 2002), The Amityville Horror (Dehşet Sokağı, 2005) ve The Exorcism of Emily Rose (Şeytan Çarpması, 2005) gibi, üslup olarak farklı pek çok Hollywood uyarlaması yapılıyordu.

Yazar:Andy Richards
Çevirmen:Onur Gayretli
Sayfa Sayısı: 176
Dili: Türkçe
Yayınevi: Kalkedon


Yorumlar

Siz ne düşünüyorsunuz?