Bajo la sal

2008, Meksika yapımı başarılı bir film Bajo la sal. Durağan yapısına rağmen izleyicinin ilgisini her dakika çekmeyi başarıyor.  Bu sebepten 124 dakikalık uzun süresine rağmen izleyici merakla filmi izliyor. Film Angel Pulido‘nun “”La Venganza del Valle de las Muñecas” adlı hikayesinden uyarlanmış. Beklenen bir sonun bizi karşılamasına rağmen yönetmen bunu gizlemeyi çok iyi başarmış. Tabi kendini bir yerde ele vermiş ancak olay örgüsü, kurgusu bakımından başarılı bir film.

 

Filmin yönetmen koltuğunda ise, Mario Muñoz var. Bajo la sal kendisinin ilk uzun metrajlı filmi. Umuyorum ki yönetmenin bundan sonraki işleri de böyle başarılı olur.

 

 

Film, buzda bir kadın cesedinin bulunması ile başlıyor. Daha sonra bu ceset sayıları artınca, yerel kasaba polisi bir dedektiften yardım istiyor. Dedektif kasabaya gelip olayları incelemeye başladığında, bu cinayetlerin birbiri ile bağlantılı olduğunu görüyor. Bu arada kasaba levazımatçısının garip oğlu babasının işlerini  de yapmaya başlıyor. Kasabada otopsi merkezi olmadığı için otopsiyi de onlar yapmak zorunda kalıyor. Çocuğun bebekler ile yaptığı stop motion kısa filmler, filmin arasına girerek, izleyicinin dikkatini tekrar toplamayı sağlıyor.

 

Filmin garip genci Victor’a bütün herkes odaklanmışken, gelişen olaylar filmi biraz daha farklı yöne çekiyor. Bu arada kasabaya gelen dedektifin de aslında görevinden kovulduğunu ve buraya da kaçak geldiğini öğreniyoruz. Dedektif birden başka bir suçlu durumuna düşüyor. Ancak bu olayı da çözmek için çabalıyor.

 

 

Yaptığı araştırmalar sonucunda tüm kızların bir ortak noktasını buluyor. Bütün kızlar kasabanın lisesinde okumuş ve buradan atılmışlardır. Ancak lisede büyük bir yangın çıktığı için de bütün arşivler yanmıştır. Yani herkes öyle sanmaktadır. Victor okulun eski müdiresinin kayıtları kurtardığını ve tavan arasına sakladığını okul müdürüne söyler. Bu arada Victor, Isabele adında yine aynı yangın olayına karışmış bir striptizci kıza aşıktır. Onun bu aşkı ve garipliği kendisini tüm olayların merkezine çeker.

 

 

Filmde o kadar çok yan konu ve karakter var ki, bunları tam anlamıyla anlatabilmek biraz zor. Ancak başarılı bir şekilde yoğurulmuş, insanı merakta bırakan bir polisiye gerilim Bajo la sal. Meksika sinemasının başarılı yapımlarından biri. Kesinlikle tavsiye ederim.

 

Yönetmen: Mario Muñoz

 

Senaryo: Angel PulidoMario Muñoz

 

Oyuncular:

Humberto Zurita
Comandante Trujillo
Plutarco Haza
Prefecto Dominguez
Emilio Guerrero
Jefe Salazar
Irene Azuela
Isabel
Ricardo Polanco
Victor Zepeda
Moises Arizmendi
Cabo Montoya

 

Linkler:

http://www.imdb.com/title/tt1110207/

http://bajolasalmovie.com/