Behzat Ç. Her Temas İz Bırakır / Behzat Ç. Son Hafriyat – Emrah Serbes

Diziyi izledikten sonra kitabı okumak şekillenmiş karakterleri yeniden şekillendirmeye benziyor. Ancak şunu da söylemek lazım ki dizideki karakterler sanki kitaba göre daha da oturmuş.

Karakterlerin çokluğundan mıdır bilinmez karakterlerin fiziksel özellikleri hakkında kitap kesin şöyledir demiyor. Olayların arasına serpilmiş tanımlar karakterlerin okuyucu aklındaki betimlemesini biraz zor kılmış.

İlk kitap olan Behzat Ç. Her Temas İz Bırakır, için diz bir hikaye diyebiliriz. Kitapta düz bir anlatım kullanışmış. Süslemeli yada ağdalı cümlelere rastlamıyoruz. Hikaye olarakta diziyi izleyenler bilirler, dizinin ilk bölümü ele alınmış. Bu süreç Berna’nın ölümünde son buluyor.

Bu arada karakterlerin bir çok özelliğinin dizideki karakterlerden daha farklı olduğunu görüyorsunuz. Ancak bana dizi karakterleri daha sempatik gibi geldi.

İkinci kitap ise Berna’nın ölümünden sonra Behzat Ç.’nin alkolik olup tedavi alması ve konuşmadığı bölümü anlatıyor. Bu kitaptaki bazı noktalara zaten dizide değinilmiş. Karakterlerin başlarından geçenler bu iki kitapta anlatılmış.

İkinci kitap anlatım yönünden de ilk kitaba oranla daha zengin. Burada Emrah Serbes’in daha çok piştiğini hissedebiliyoruz. Zaten karakter ile ilgili ayrıntılar bu kitapta daha fazla verilmiş. Behzat Ç. Son Hafriyat, gelecek günlerde Behzat Ç. Seni Kalbime Gömdüm adıyla beyaz perdede olacak . Sinema filminde son çıkan tanıtımlarla birlikte dizinin devamı niteliği görüyorum. Yani direkt kitaptan bir alıntı olmayacak, dizide gördüğümüz karakterlerin kitaptaki cinayeti çözerken bulacağız.

Kitapların arka kapakları ile bitireyim yazıyı…

Kızılay, Sakarya Caddesi, SSK İşhanı, Dil-Tarih, Atakule, öğrenci evleri… ve Emniyet… Cinayet Masası. Behzat Ç., “yeni müktesebata” uyum sağlayamamış, lambur lumbur, “dişli” bir başkomiser. Müzik dinlemez, polis telsizi dinler. Kitap okumaz, gazeteye spor sayfasından başlar. Herhangi bir siyasi görüşü yok. “İçimizden birinin” üçüncü sayfa haberlerine yansımış hali gibi, adı bile tam değil. 1. Amatör’de duran toplara iyi vuran bir stoperken, topçuluğu bırakıp başkalarını tekmelemeye başlamış. Mesela beş lira için kalbinden adam bıçaklayanları, on üç yaşında kızlara tecavüz eden, namus için en yakın akrabalarını vuranları… Kendi adalet anlayışı bakımından sorun yok; “it uğursuz” kimdir, belli gibi görünüyor… Ama acaba öyle mi? Behzat Ç.’yi ve onun adalet duygusunu da rahatsız eden işler olabiliyor bazen hayatta… At izinin it izine karıştığı bir cinayet… Kim, niye öldürsün bu kızı? Hem niye bu şekilde? Siyaset karışmış desek?.. Garip… Öğrenci âlemine, başka âlemlere, ama asıl polis âlemine dikiz atan, entrikası bereketli bir polisiye…

Yazar:Emrah Serbes

Sayfa Sayısı: 299
Baskı Yılı: 2006
Dili: Türkçe
Yayınevi: İletişim Yayıncılık

Arka Kapak

Behzat Ç., Cinayet Büro Amirliği’nde başkomiser, hayata karşı işlenen suçlar uzmanı…

Başına gelenlerden sonra lanet etmiş, çekip gitmişti aslında. (Dizinin ilk kitabı Her Temas İz Bırakır’ı okuyanlar bilir.) Hayır, hâlâ işinin başında! Ama ağzını bıçak açmıyor. Tek bir laf çıkmıyor ağzından. El işaretleriyle, çehresiyle, suskunluklarla anlatıyor anlatacağını – ve tabii dellenmeleriyle…

Bu bir AnKara polisiyesidir…

Behzat Ç. ve ekibi, kötü bir Renault Toros’la Sakarya Caddesi’nden Ayaş’a kadar altını üstüne getiriyor Ankara’nın.

Sadece cinayetçiler değil, belediyenin envai çeşit birimi de altını üstüne getiriyor Ankara’nın. Her yer hafriyat. Kavşak inşaatıydı, kabloydu, boruydu, tamirattı…

Sadece onlar da değil ama… Kendine ‘Red Kit’ diyen bir adam da çukurlar kazıp duruyor. Öldürdüklerini tabuta koyup gömüyor o çukurlara – gömüp polise haber veriyor. Çok acayip, çok da zeki bir adam bu, feleğin çemberinden geçmiş, içinde intikam acısı… Belli, polisle bir meselesi var.

Behzat Ç. ve ekibi, Ahlak Bürosu’na bile nasip olup da hâlâ kendilerine verilmeyen bir Megane’ın hayalini kurarak, kötü Renault’yla Ankara’da fink atıp Red Kit’i arıyor.

Bir AnKara polisiyesi…

Yazar:Emrah Serbes

Sayfa Sayısı: 291
Baskı Yılı: 2008
Dili: Türkçe
Yayınevi: İletişim Yayıncılık


Yorumlar

Siz ne düşünüyorsunuz?