Bu Filmin Kötü Adamı Benim – Murat Gülsoy

2004 yılında Yunus Nadi Roman Ödülü’ne sahip olmuş bir kitap Bu Filmin Kötü Adamı Benim. Kitabı okurken biraz zorlandığımız söylemeliyim. Bir çok yerde kelime oyunlarının gereksiz yapıldığını gördüm. Sanıyorum edebi bir kaygıyla roman bu şekilde hal aldı.

Bunun haricinde kurguda bazı kopuklukların olduğunu söylemem lazım. Okuyucu hikayenin sonuna kadar karakterlerin hangisinin gerçek olduğunu kimin tarafından yazıldığını anlamıyor. Bu konuda hikaye iyi gizlenmiş diyebilirim. Ancak daha gerçek gibi görünen hikayenin kurgu olması şaşırtıcıydı.

Kitabın en iyi bölümü ise Önder’in Gaye’ye olan aşkının tarifiydi. Ve ilk geceleri. Zaten kitabı farklı kılan da bu kısımdı. Neşideler Neşidesi’nin kurgu içerisinde başarılı bir şekilde kullanılmasıydı. Ancak ana karakterin ezikliği bir çok kitapta olduğu gibi bu kitapta da vardı. Gerçi bu konuya yazmaya çalışan biri olarak ta kendi kendime savunma yapabilirim. Ama yine de kuvvetli karakterler görmek -Önder’in Babası, Osman Bey gibi.- beni sevindirmedi desem yalan olurdu.

Arka Kapak

“Uzak geçmişten süzülüp gelen ‘Neşideler Neşidesi’ydi Gaye. Ben, eski, mutlu bir Amerikan filmi; Kahramanlarının aptallık derecesinde saf ve iyi niyetli oldukları o stüdyo filmlerinin sahte yağmurlu sokakları kadar içli, aşk dışında hiçbir seçeneğe yüz vermeden korkusuzca sigara içen jönleri kadar kararlıydım. Gözkaraydım. Aynaya baktığımda tanınmayacak kadar değişmiş olduğumu gördüm. Gaye bana baktığında ne görüyorsa o olmuştum. Başka insanlarla yaşarken varlığını hissettiğim kuşkulardan örülmüş o şeffaf duvarın eriyip gittiğini hissetmiştim. Kendimi… Şu evrende yapayalnız olmadığımı… Şu anlam veremediğim hayatın içinde zavallı bir nokta olmadığımı… Hissetmiştim.”

Günahlar zamanaşımına uğrar mı? Suçlar belki… ama günahlar? Kendine biçtiği rolü oynadığı mutsuz evliliğini -kendine rağmen- sürdüren ve üçlü bir aşk ilişkisinde İzzet ile Gaye’nin yanında geçmişini arayan başarısız bir yazar: Önder; aynı mutsuz evlililkten -geçerli bir yolla olmasa da- sıyrılmaya çalışan Defne; dört kişinin yaşamını değiştiren garip bir intihar. Mahkum edildiğimiz yüzeysel hayatların dibinden akan karanlık suların sesine kulak veren bir psikolojik roman. Türkiye’de, şehirde erkek olmanın alçaklığını ve yüceliğini baba figürüyle hesaplaşarak sorgulayan Murat Gülsoy, sıradan kötülüğün sırlarını arıyor.

Yazar:Murat Gülsoy
Sayfa Sayısı: 280
Baskı Yılı: 2009
Dili: Türkçe
Yayınevi: Can Yayınları


Yayımlandı

kategorisi

yazarı:

Yorumlar

Siz ne düşünüyorsunuz?