Elementarteilchen / Temel Parçacıklar

Filmi yıllar önce festival kapsamında izlemiştim. Ancak arşivimde yoktu, arşive ekleyince tabi filmi tekrar izlemek gerekti. Öyle ki uçuşan konusu, takip edilmesi gereken iki karakter, karmaşık geçişler film izlenirken dikkati allak bullak ediyordu. Film Michel Houellebecq‘in aynı adlı romanından uyarlanmış. Romanı okumadığım için uyarlama konusunda bir şey söyleyemeyeceğim. Ancak senaryoda bazı konularda açıklar mevcut. Bu da filmi biraz havada bırakıyor.

Fİlmin etkileyici tek yanı oyunculuklar. Kesinlikle çok güzel bir kadro, çok güzel bir oyunculuk sergilemiş. Zaten tek başına Moritz Bleibtreu mükemmel bir oyunculuk sergilemiş. Bir de Christian Ulmen ve Martina Gedeck‘i kadroya dahil edince oyunculuk tadından yenmez olmuş.

Film bilmediğimiz görmediğimiz seks yaşantılarını gözler önüne seriyor. Bu sebepten dolayı rahatsız edici olabilir. Karakter psikolojileri biraz ağırlıklı tutulmaya çalışılmış ancak bunda tam anlamı ile başarılı olunmuş dersem yalan söylemiş olurum.

Michael ve Bruno babaları farklı olan iki kardeştir. Birbirlerinin varlıklarını ergenlik çağlarında öğrenirler. Anneleri ise hippi yaşamı sürmekte nerede olduğu ne yaptığı bilinmemektedir. Arada gelerek çocukları ile vakit geçirirler. İki kardeşin hiç ortak yanı yoktur aslında ama iyi birer arkadaş olurlar. Bruno ve Michael büyük anne ve babalarının yanında yaşamaktadır. Bruno hayatının bir bölümünü de yetiştirme yurtlarında geçirir.

Aradan yıllar geçer. Michael ünlü bir mikro biyolog olur. Bruno ise edebiyat profesörü. İkisinin de cinsel hayatı berbattır. Michael hatta hiç yoktur. Kendini formüllerine o kadar vermiştir ki bir kadına ayıracak vakti bulamamıştır ve hala bakirdir. Bruno ise, evli bir çocuk babasıdır. Ancak hayatından o kadar hoşnutsuzdur ki sonunda karısı evi terk eder.

Bruno ondan sonra psikolojik destek almaya başlar. Mutlu olabileceği bir seks hayatı ve aşk dilemektedir ve bunu bulmak için yapmadığı şey kalmaz. Kamplara katılır girmediği çıkmadığı yer kalmaz. Bu arada kapın birinde Christiane ile tanışır. Michael çocukluk aşkı Anabelle ile bir araya gelir. Anabelle’de tüm ilişkileirnde başarısız olmuştur. Christiane ise Bruno’nun istediği gibi seksüel anlamda herşeyi paylaşabileceği biridir.Tam her şey yoluna girdi derken, iki kadında ciddi bir şekilde hastalanır.Tabi iki kardeşin hayatında bu kadınların büyük yerleri vardır. Hayatlarındaki bir çok devrimi beraber yapmışlardır. Onları bırakıp eski hayatlarına dönüp dönmeme konusunda kararsızlık yaşarlar.

Sanıyorum filmi genel hatları ile böyle özetleyebilirim. Ancak değinmediğim aslında görülmesi gereken çok nokta var. Yani bu film böyle anlatmakla olacak bir film değil. Her kareden çıkarılacak bir şey var. İzlenmesi gereken filmler arasında ve hatta okunması gereken bir roman. En azından ben listeme aldım…

Yönetmen: Oskar Roehler

Senarist:Oskar Roehler, Michel Houellebecq

Oyuncular:


Moritz Bleibtreu Bruno Klement

Christian Ulmen Michael Djerzinski

Martina Gedeck Christiane
Franka Potente Annabelle

Nina Hoss Jane
Uwe Ochsenknecht Brunos Vater

Linkler:

http://www.elementarteilchen.film.de/

http://www.imdb.com/title/tt0430051/


Yorumlar

“Elementarteilchen / Temel Parçacıklar” için 6 yanıt

  1. Bu filmi mitoloji dersinde sınıfça izledik desem:))
    Hocamızın her filmin içinde mitolojik bir yön bulma gibi bir huyu olduğu için bize sabat !0 daki derste bunu izletmişti bizde acaba nasıl yorumlayacağız diye bir hafta sabırsızlıkla beklemiştik. Meğer Bruna Dionysos’u, micheal ise Apollonu temsil ediyormuş. Biri doğa biri kültür ve her sahnenin bir ton mitolojik anlamı varmış. Sınav sorusu da olduğu için unutamayacağım bir filmdir. 🙂
    Bu arada çoktandır takip ediyorum hatta bir ara yorum yazma girişliminde bulunmuştum ama başaramamıştım umarım bu sefer başarırım. 😀

    1. kişisel depresyon anları avatarı
      kişisel depresyon anları

      bu tarz filmleri, çeşitli şekillerde yorumlamak kolay. çünkü konular bir çok yöne çekilebilecek kadar açık. ancak filmi hiç mitolojik açıdan değerlendirmemiştim. gerçi mitoloji bilgin nedir diye sorarsan, bilgimin ne olduğundan hiç bir fikrim yok. tamam erkek karakterleri anladık ama onların hayatına yön verip karar almalarını sağlayan bayan karakterler kim acaba mitolojide? merak ettim şimdi..ancak hocanın girişimini beğendim.

      Yaptıklarının aynısını tekrar yaparsan yine mesaj gönderebilirsin bu başarılı olmuş 🙂 ben de takip listeme alıyorum…

  2. Teşekkür ederim 🙂
    Valla kadın karakterler hakkında birşey demedi koca sınıftan biride sormadı sanırım nasıl bu yorumu çıkardı onun şoku içindeydik 😛 Bundan sonraki film girişimi 28 Gün Sonra filmi oldu, sonrada öyküle geçti hemde Edgar Ellan Poe, gotik öyküleriyle meşurdur işte böyle ilginç bir seçmeli dersimiz oldu. 🙂
    Birde izlediğim tüm Alman yapımı filmlerde Moritz Bleibtreu oynuyordu, ya almanların başka oyuncusu yok yada ben onun filmlerine denk geldim hep. Das Experiment’ta çok iyiydi mesela.

    1. kişisel depresyon anları avatarı
      kişisel depresyon anları

      28 Gün Sonra filmine nasıl bir yorum yaptı merak etmedim değil 🙂 Poe’yu anladım bazı göndermeler olabilir mitolojiye…
      Moritz Bleibtreu Almanların en iyi oyuncularından ve nedense Türkler kendisini de çok seviyor… Bu yüzden genelde Türkiyedeki Alman filmlerinde kendisini görüyoruz. Yoksa bu filmdeki bütün oyuncular çok ünlüdür…

  3. Mitolojide kültür ve doğa kavramlarını işliyorluk. Temel parçaçıklardaki kardeşlerin biri kültür biri doğa’yı temsil ediyordu. 28 gün sonrada’da insanoğlunun doğal bir hastalıkla başa çıkamaması hiçbir teknolojinin yetmemesi falan bunları tartıştık haa birde amerikalılar çektiği devam filmi olan 28 hafta sonra’yla karşıklaştırıp bir avrupa amerika sineması karşılaştırmasına girdik ki sorma 😀
    (Bu arada tüm dersleri anlattım:P )
    Moritz Bleibreu’yu bende severim, hatta Türklere çok benziyen bir yüzü var, belki o yüzden seviyoruzdur:P

    1. kişisel depresyon anları avatarı
      kişisel depresyon anları

      hep hoşuma gitmiştir böyle ilginç tespitler 🙂

Siz ne düşünüyorsunuz?