Gap Dong

Gap Dong çok beğenerek izlediğim en iyi Kore Filmleri sıralamasında başlarda tutuğum bir film olan Salinui Chueok / Memories of Murder / Cinayet Günlüğü‘nün devamı niteliğinde çekilmiş bir dizi. Tabi bu kadar iddialı ve iyi bir filmin devam niteliğinde bir dizi çekilince bende kollarımı sıvayıp izlemeye başladım. Ancak film ne kadar iyiyse dizi de o kadar kötü. Bunu baştan söyleyeyim. Tamamen filme olan saygı ve sevgimden dizinin eziyetine katlandım.

Eziyet diyorum, ne hikaye kendi arasında tutarlı, ne kurgu namına bir şey var, yönetim ve oyunculukları hesaba katmıyorum bile. Toplasan on üç bölüm üzerine çıkmayacak dizi uzatılmışta uzatılmış yirmi bölüm yapılmış. Bu da sürekli saçma sapan sahnelerin tekrarlanması anlamına gelmiş. Bir bölümde işlenen konu sonuca ulaşırken karakterler aptal gibi bir sonraki bölümde hiç bir şey olmamış gibi hayatlarına devam ediyor üstüne üstlük aynı şeyleri yeniden keşfediyorlar. İp ucu bulup bunları birleştirmek diye bir şey yok.

Bir de karakterlerin sürekli birbirleri ile didişmeleri oldukça saçma bir hal alıyor. Sürekli birbirlerini suçlayıp, sürekli aynı ithamda bulunmaları izlerken bıkkınlık yaratıyor. Olay örgüsü ve buörgüye dahil hiç bir şey yok. Dizi hikaye ve kurgu bakımından kesinlikle sınıfta kalıyor. Finale doğru ise artık bitti bitecek derken tüm karakterlerin Stokholm sendromuna kapılmaları da cabası. Bir yerden sonra dizi izleyiciyi deli etmeye başlıyor.

Korede cinayetler işlendikten sonra bu katile Gap Dong adı verilmiştir. Gap Dong hala yakalanmamıştır. O dönem suçlı atfedilen Ha Il-Sik’in oğlu okumuş polis olmuş ve kendisini babasını aklamaya ve Gap Dong’u bulmaya şartlandırmıştır. Babasının ölümünden sonra da keşişler tarafından yetiştirilmiştir. Hayatını kurtardığı bir öğrenci olan Ma Ji-Wool ise sürekli onun peşindedir. Bir gün cinayetler yeniden işlenmeye başlar ve katilin imzası Gap Dong’un bıraktığı imza gibidir. Ekip bunun Gap Dong olup olmadığını öğrenmek için araştırmaya başlar.

Ekibin başına da eskiden bu olayı soruşturmuş dedektiflerden biri olan Yang Chul-Gon getirilir. Yang Chul-Gon katilin Ha Il-Sik olduğunu dşünmekte ve şimdiki cinayetleri de oğlu Ha Moo-Yeom’un işlediğini düşünmektedir. Bu sebepten iki polis arasında bir çekişme vardır. Bir akıl hastanesi koğuğunda da Gap Dong geri döndü yazısı görünce olayı iyice incelemeye başlarlar. Akabinde aynı Gap Dong cinayetlerinde olduğu gibi cinayetler işlenmeye başlar.

Ekip olayları incelemeye bu koğuştaki kişileri araştırmaya başlar. Gap Dong’un kendisimi yoksa bir taklitçisi mi olduğunu bulmaya çalışırlar. Bu esnada Gap Dong’dan direktifler alarak Ryoo Tae-Oh cinayeleri işlemektedir. Ancak Ryoo Tae-Oh’un cinayet işlediği ortaya çıksa da zengin olması sebebi ile ona çok fazla yüklenemezler. Tabi bir süre sonra iki katil de ortaya çıkar. Ancak bu esnada bütün karakterler bir araya girer.

Anlattığım gibi aslında üç – dört karakter üzerinde dönüyor bütün hikaye. Buna rağmen olmazsa olmaz sahneler için kadın karakterlerimizde mevcut. Ancak onalrın dizideki yeninin olması bence çok gereksiz. Bazı sahnelere aşk katalım da geçsin demekten öteye bence hiç bir faydaları yoktu diziye.

Özetlemek gerekirse, şu döneme kadar izlediğim en kötü Kore dizilerinden biriydi. Tamam her birinde bazı eksiklikler vardı ama bu dizi başlı başına bir felaketti. Böyle bir filmin ardından onu lanse ederek bu işe girmesi elbetteki beklentimi yükseltti ama bu beklentiye girmemiş olsam bile bu dizinin izleyiciyi tatmin edeceğini düşünmüyorum. Ben vaktinizi harcamayın derim.

Yönetmen: Jo Soo-Won

Senaryo: Kwon Eum-Mi

Oyuncular:

  Yoon Sang-Hyun Ha Moo-Yeom
  Kim Min-Jung Maria Oh
  Sung Dong-Il Yang Chul-Gon
  Lee Joon Ryoo Tae-Oh
  Kim Ji-Won Ma Ji-Wool
  Jung In-Gi Cha Do-Hyeok

Linkler:

http://en.wikipedia.org/wiki/Gap-dong

http://www.imdb.com/title/tt3633394/

http://asianwiki.com/Gap_Dong