Gelecek Uzun Sürer

Sonbahar ile büyük bir çıkış yapan yönetmen Özcan Alper’in son filmi Gelecek Uzun sürer. Doğrusunu söylemek gerekirse Sonbahar’ın yanında da biraz ezilmiş. Bunun başlıca nedenleri ise oyunculuk ve hikaye. Özcan Alper bu film için “bir empati filmi” demiş, ancak empati kurdurma konusunda biraz sıkıntılı film. Sonbahar ile kıyaslama yapmadan filme kısaca değinmek istiyorum.

Filmin belli bir hikayesi yok. Başlayan hikaye farklı yönlere giderken anlatmak istediği konuya da çok yüzeysel değinilmiş. Filmde kurgu kopuklukları mevcut. Yönetmen anlattığı hikayeyi biraz belgeselleştirmek istemiş ama burada çekilen sahneler oldukça duygusuz ve sıradan. Filme genel olarak baktığımızda duygusuz olduğunu hissediyoruz. Bu da filme olan adaptasyonu, karakterler ile olan empatinin kurulmasını baltalıyor. Bu filmde hiç bir karakterin yerine kendimizi koyamıyoruz.

Oyunculuklar genel anlamda kötüydü. Bu filme Gaye Gürsel gibi bir isim gitmemiş. Tam anlamıyla duygusuz tabiri caiz ise odun gibiydi. Seslendirmelerde aynı şekilde tam anlamıyla duygu yoksunuydu. Bu kendisinin izlediğim ikinci yapımı ve ikisinde de aynı şeyi hissettim. Sempatik ve güzel olabilir ama kendisini oyuncu olarak gördüğümü söyleyemeyeceğim. Durukan Ordu nispeten Gaye Gürsel’den daha iyiydi ancak ödül alacak bir performansı olduğunu söyleyemeyeceğim. Oldukça sıradan bir oyunculuk karşımızdaydı.

Filmin üzerine kurulu iki karakteri canlandıranlar tatmin etmezken, yan karakterlerde de sorun vardı. Belgesel gibi çekilen kısımlarda olayı anlatan karakterler de çok göze batıyordu. Doğal değillerdi, rol de yapmıyorlardı. Yani arada kalmış bir şeyler izledik. Özetlemek gerekirse film oyunculuk bakımından beni tatmin etmedi.

Film konu olarak Güneydoğu’daki terör, adam kaçırma, adam toplama, infaz olaylarını anlatmaya çalışmış ama bu konuda çok başarılı ve etkili olmamış. Hikaye Sumru karakterinin ağıt toplamak amacıyla güney doğuya gitmesi ile başlıyor. Burada biraz amacından sapıp adam kaçırma, toplama olayları ile de ilgilenmeye başlıyor. İki hikaye arasındaki geçişler oldukça keskin ve anlamsız. Aynı şekilde Gaye’nin sevgili ise olayların bağlanması başarılı bir şekilde olmamış. Filmde bir çok kopuk hikaye ana kurgudan bağımsız olarak ilerliyor ve bu hissediliyor.

Film gerçek Diyarbakır’dan farklı bir bir Diyarbakır sergilemiş ama görsel olarak oldukça güzel. Kesinlikle görüntü yönetmeni iyi işler çıkarmış. Filmin izlenme sebebi sadece görselliği olabilir. Sırf bu yüzden dolayı da film izlenmeyi hak ediyor. Uzun planlar görsellik fon olunca hızlıca akıp geçiyor.

Filmin süresi 108 dakika ve bana bu film için oldukça uzun geldi. Zaten bildiğimiz klasik uzun planlar filmde mevcut. Filmin müzikleri, konu olarak ağıtları içermesine rağmen çok iyi değildi.  Özetlemek gerekirse görsellik için izlenmesi gereken filmler arasında.

Yönetmen – Senarist: Özcan Alper

Oyuncular:

Gaye Gürsel
Sumru
Durukan Ordu
Ahmet
Sarkis Seropyan Anto Dayı
Osman Karakoç
Harun

Linkler:

http://www.imdb.com/title/tt2033997/

http://www.gelecekuzunsurer.com/