Pi‘den sonra koyu bir Darren Aronofsky hayranı olmuş yeni filmini dört gözle bekliyorduk. Sene 2000 sonunda Aronofsky’nin yeni filminin çıktığı haberini aldık. Filmin adı Requiem for a Dream’di. O dönem korsan cd’ler dvd’ler var malum. Bütün sinema kültürümüzü onlarla dolduruyoruz filmi aramaya koyulduk. Bir kaç ay İstanbul, İzmit demeden filmi aradık. Bulduk diye sevindik bir kaç kez içinden farklı bir film çıktı.
Nihayetinde bir gün İstanbul dönüşünde arkadaşlara geçtim. Zaten oradan çıkmıyorum. Kapıdan odaya girer girmez arkadaş önüme fırlattı filmin cdsini. Al izle diye. Şok olmuş asabiye bağlamış. Bende oturdum merakla izlemeye koyuldum. Tek başıma izliyorum diğerleri katılmak istemiyor bana. Tabi karşımıza çok etkileyici, mükemmel bir film çıktı. Tam da Aronofsky’den beklediğimiz gibi.
O günden sonra filmi bir kaç kez daha izledim. Her seferinde de etkileyici buldum. Aklımın bir köşesinde de filmin uyarlandığı kitabı okumak vardı. Film bu kadar mükemmel olunca kitapta aynı şekilde olmalıydı. Tabi kitabı kötü uyarlaması iyi bir çok film de görmüştüm. tabi aradan çok zaman geçti. Film 2000’de çekildi, ben kitabı 2015’te okudum. Eh tabi bu kitap 1978’de yazılmış bir de onu düşünmek lazım. aslında şöyle bir baktığımızda yazarı çok fazla tanımasakta bu kitabın ne kadar iyi olduğu anlamına geliyor. Sadece ben okudum diye mi? Elbette değil. Hala piyasada var diye. Şüphesiz ki film kitabın iyi bir reklamını yaptı. Lakin kitabın konusu o kadar güncel ve iyi ki, hala keyif ile okunabilir durumda.
Kitabın sürekli güncel olmasının sebeplerinden biri de aslında insan oğlunun aynı şeyleri tekrar etmesi. Kitap bulunduğu yıl hakkında çok fazla bilgi vermeyerek, güncelliğini korumanın formülünü bulmuş. Sadece bir iki yerde kitapta tarihi sezebiliyorsunuz bunun haricinde günümüz teknolojisinden farklı bir şey yok karşımızda.
Kitap film gibi bölümlere ayrılmamış ve bazı izleyenlere göre film sert gelebilir ama açıkçası kitap daha sert. Bazı ayrıntılar filme alınmamış. Yine de kitabı okurken filme endeksli gidiyor ve filmdeki karakterleri gözünüzde canlandırıyorsunuz. Bu da nasıl iyi bir oyunculuk oluğunu anlamanızı sağlıyor filmde. Bende kitabı okurken ister istemez bu paralelde ilerledim.
Kitap yeni basım olduğu için kitabın başında Darren Aronofsky’nin ön sözü var. Onun da bu kısa yazıda belirttiği gibi kitabın başlarının okunması oldukça zor. Diyaloglar, monologlar, anlatım hepsi bir satırda uzun cümlelerle yazılmış. Okumakta zorluk hissediyorsunuz ve bu sizi zorluyor. Eminim ki bir çok kişi kitabı başında bırakmıştır. Benim de sıkıldığım oldu ama biraz sabredip azmedince ilerleyen bölümlerde kitabın içine daha fazla giriyorsunuz ve kitabın son bölümlerine doğru satır aralarının fazlalaşması ile birlikte esiniz daha fazla oluyor.
Filmi izledikten sonra da, kitabı okuduktan sonra da aslında tam olarak ne diyeceğimi kestirememiştim bu “şey” için. Aynı kestirememe yine var ama şu bir gerçek ki iyi bir kitap Requiem for a Dream. Aynı zamanda iyi bir de film. Önce kitabı okuyun. Sonra filmi izleyin derim her ikisini de izlememişler için. Filmi izleyenler varsa kitabı okuyun bakalım karakterle karşı ne hissedeceksiniz.
Kitap Arkası:
Brooklyn’e Son Çıkış adlı kült kitabın yazarı Hubert Selby Jr. bu kitabında yine, kendi dünyasına ait yeraltı insanlarının; kaybolmuşların, baştan çıkarılmışların, vicdansızların, insafsızların hayatına sokuyor bizi. O müthiş sevgi, bağışlayıcılık ve şefkatiyle yine insani olmayanı insanileştirerek…Bir Düş İçin Ağıt dört insanın uğradığı yıkımın izini sürüyor; üçü genç biri yaşlı. Brooklyn’in yoksul mahallelerinden birinde, Coney Island’da, yalnız yaşayan bir dul olan Sara Goldfarb’ın en büyük hayali zayıflayıp bir TV şovuna çıkmaktır. Keş oğlu Harry ise kısa yoldan köşeyi dönmek için, kız arkadaşı Marion ve kankası Tyrone’la birlikte bir uyuşturucu işi tezgâhlamaktadır. Parlak bir gelecek beklentisiyle kendinden geçmiş dörtlüye kalırsa, yaşadıkları anlık aksilikler gelip geçici yol kazalarıdır. İşler günbegün daha da kötüye giderken, aslında kendi uğursuz kâbuslarını yarattıklarını kabul etmek yerine, bağımlılıklarının açtığı dehşet çukuruna daha da gömülürler…Filme de çekilen ve büyük bir hayran kitlesi oluşturan Bir Düş İçin Ağıt sevgi üzerine bir kitap. Daha doğrusu, işler yolunda gitmezse sevgiye ve sevgililere ne olacağı üzerine. Kelimeler sayfaları yakıp geçerken, hayatın getirdiklerini yaşamak yerine, hep bir düşü yaşamayı seçtiğinizi fark edecek ve bu okuma deneyimini asla ama asla unutmayacaksınız.
ISBN: 978-975-539-581-4
Baskı: 2.Baskı – 2014
Özgün Adı: Requiem for a Dream
Yazar: Hubert Selby Jr.
Çeviri: Can Kantarcı
Yayın Evi: Aytıntı YayınlarıYazar Hakkında
Hubert Selby Jr.
23 Temmuz 1928 tarihinde New York, Brooklyn’de doğan yazar erken yaşta okulu bırakıp çalışmaya başlamış ancak yakalandığı verem onu eve ve yatağa başlamıştır. 1964 yılında, birbiriyle bağlantılı hikâyelerden oluşan ilk romanı Last Exit to Brooklyn [Brooklyn’e Son Çıkış, Çev. Can Kantarcı, Ayrıntı Yay., 2009] övgüler kadar tepkilerle de karşılanır. Kitap İngiltere’de ve İtalya’da yasaklanır. 1967’de Los Angeles’e taşınan Selby 1971’de ikinci romanı Room’u yayımlatır. Hem Brooklyn’e Son Çıkış hem de Requiem for a Dream adlı romanı filme çekilir ve büyük övgüler alır. Yazarın The Demon, Song of the Silent Snow ve The Willow Tree adlı üç romanı daha vardır ve bütün romanları Ayrıntı Yayınları programına alınmıştır. Hubert Selby Jr. 26 Nisan 2004’te California’da yaşamını yitirmiştir.