I-tae-won Sal-in-sa-geon

Oldukça başarılı bir yapım I-tae-won Sal-in-sa-geon (The Case of Itaewon Homicide). Yönetmen koltuğunda Hong Ki-Seon var. Filmin senaristi ise Lee Maeng-Yu. Film gerçek bir olaydan uyarlanmış. Bu filmin bir diğer adı da olmuş: Burger King Murder. Film olayı ve dava sürecini başarılı bir şekilde aktarıyor. Filmin kurgusu oldukça başarılı, filmin akışı ile birlikte olayları çözmeye çalışıyor ve kendinizi kaptırıyorsunuz.

Film bir soruşturmanın izinden giderken, güvendiğimiz adalet sisteminin ne kadar doğru, ne kadar güvenilir olduğunu da sorguluyor. Film sonunda adalet sistemine az da olsa güveni de yerlebir ediyor. Tabi bunun en büyük payı da hikayenin gerçek bir hikayeden uyarlanmış olması.

Gerçek olay 3 Nisan 1997’de Seul Itaewon ilçesinde, üniversite öğrencisi Jung-pil Jo’nun Burger King tuvaletinde göğüs ve boyunundan olmak üzere 9 kez bıçaklanarak öldürülmesi ile oluyor. Cinayet şüphelileri ise, Biri Kore – Amerikan vatandaşı olan Edward Lee (filmde Pearson), diğeri ise ABD askeri servis üyesinin oğlu Arthur Patterson (filmde Alex)’dur. Film olduğu gibi kayıtlardan ve basında çıkan haberlerden esinlenerek yapılmış. Tabi isimler değiştirilmiş.

Polis ve savcı iki şüpheliyi de göz altına alır ve sorgulama başlar. Bu ikisinden birinin suçlu olduğu kesindir ancak ne deliller ne de görgü tanıkları suçlunun kim olduğunu tam anlamıyla ortaya çıkaramaz. Savcı ise kimin masum olduğunu bilmediğinden dolayı vicdani olarak ikisini de mahkum etmek istemez. İki zanlı birbirinin şahididir ve ikisi de suçu diğerinin üstüne atmaktadır. Sonuç olarak ikisi de serbest kalır.

Gerçek hikayeyi anlatırken, filmin asıl konusunu da özetlemiş oldum. Filmde oyunculuklar oldukça başarılı. Bu sebepten dolayı kendinizi yer yer bir mahkeme salonunda gerçekten görülen bir davayı izliyormuş gibi hissediyorsunuz. Arada müdahale etmiyor da değilsiniz yani.

2009’da vizyona giren film Kore’de de oldukça iyi bütçe yapmış. Kore sinemasının etkileyici izlenmesi gereken filmlerinden biri olarak adını yazdırmış. Film başarılı bir şekilde, düşündüren, sorgulayan, geren bir film. Kesinlikle izlenmesi gereken filmler arasında.

Orjinal Adı: 이태원 살인사건

Yönetmen: Hong Ki-seon (홍기선)

Senaryo: Lee Maeng-yoo (이맹유)

Oyuncular:

Jeong Jin-yeong 정진영 Cumhuriyet Savcısı Park
Jang Geun-seok 장근석 Pearson
Sin Seung-hwan 신승환 Alex
Oh Kwang-rok 오광록 Avukat Kim
Ko Chang-seok 고창석 Alex’in Babası
Kim Joong-ki 김중기 Yargıç

Linkler:

http://www.hancinema.net/korean_movie_The_Case_of_Itaewon_Homicide.php

http://asianwiki.com/Where_the_Truth_Lies


Yorumlar

“I-tae-won Sal-in-sa-geon” için 2 yanıt

  1. Otton Saram avatarı
    Otton Saram

    Film gercek hikayeden uyarlanmasi insani daha da endiselendiriyor. Bir de dusundukce ki bu film 14 yil sonra yani filmin cekilmesinden 3 yil sonra gercek hayatda katilin yakalanmasina yardimci olmus olmasi filmin onemini daha da artiriyor.Dusunun genc ogrenci olduruluyor katil 2 kisiden biri ama ikiside cinayet sucundan yarqilanmiyorlar. Fakat bu film insanlarda buyuk etki yaratir ve DNA sonuclarina esasen Kurbanin ailesinin talebi uzre G. Kore hukumeti 2010 yilinda ABD de yasayan Pearson un (filmdeki ismi) iadesini ABD den talep ediyor. Abd olayi unutulacagini umuyordu ve Pearsonun gizlendigini bahane ediyordu.Maksat dava zaman asimina ugrasin ve dosya kapatilsin( G.Korede bir cinayet islendikden sonra faili bulunmazsa 15 yil sonra zaman asimina ugrar ve dosya kapanir.15 yil sonra katil gelip sucunu itiraf etse bile tutuklanamaz).Fakat tam aksi olur olaylar daha da gundem konusu olur . Hatta SBS(G.Kore tv kanali) kanali “I want to know it” adli programin bir kac bolumu bu cinayet davasina yer verir.ABD 2011 yilinda Pearsonu G.Kore devletine iade eder.Kore mahkemesi 2011 yilinda Pearsona cinayeti isledigi icin 20 yil hapis cezasi verir. Bence az vermisler once Alex cinayetden tutuklanirken savci idam talep etmisdi de hakim ömurluk hapis vermisdi. Ne oldu da yil ceza 20 yila indi? Bir de adaleti yaniltma sucu da ilave edilmeliydi.Sucu arkadasina atdi nede olsa.Alex (filmdeki ismi) ise olayi sogukkanlilikla izlemis yarqilanmaz serbest birakilir.
    Bence ikisi de suclu. Birisi oldurmus oteki de izlemis. Zevk icin oldurmek nedir ya? Hayvan bile zevk icin oldurmuyor. Karni toksa avlanmaz. Bunlar piskopat bildigin.
    Hic değilse sonda katil bulunur tutuklanir.
    Adaletin gec de olsa saglanmasi insana bu dunyada hakk adaletin olmasina az da olsa umut veriyor.

    1. Kişisel Depresyon Anları avatarı
      Kişisel Depresyon Anları

      Bu ayrıntıları biliyordum teşekürler 🙂

Siz ne düşünüyorsunuz?