Serinin üçüncü ve son filmi olan bu filmde ben o son film tadını yakalayamadım. Marvel seriye bağladı tüm filmleri piyasaya sürüyor ama bu izleyici tatmininden çok kendi parasal tatminleriymiş gibi gözüküyor. Nitekim ilk iki filme oranla saha başarısız bir film var karşımızda. Bu başarısızlık senaryo ve hikaye ile alakalı tabi ki.
Film görsel açıdan tatmin ederken, hikayedeki bazı karakterlerin üzerinde durulmaması. Tabiri caiz ise sadece görüntü olsun diye koyulmuş olmaları canımı sıktı. Aldrich Killian karakteri üstü kapalı geçilmiş kim olduğu yada ne yaptığından çok intikam duygusuyla yanan zeki ama bize aptalmış gibi gösterilen bir karakter olmuş. Bunun yanı sıra aslında film Iron Man filmi değil de Tony Stark filmi olarak çıkıyor karşımıza.
İlk filmlere oranla karşımızda daha bunalım bir Tony Stark var. Ancak bu bunalımın esas nedeninin ne olduğunu bir türlü anlayamıyoruz. Gelecek kaygısı mı? Üstündeki sorumluluklar mı? Kesin bir şey söylemek zor. Ancak tüm bu bunalımın, depresyonun arkasında gereksiz espriler yapan bir Tony Stark çıkıyor karşımıza. Tam Tony akıllanmış derken gereksiz yerde yapılan espriler, bilhassa aksiyon ortası cacık kıvamı esprileri bana gereksiz geldi. Bir çoğu da çocukların tepki verebileceği cinstendi.
Filminde yer yer gereksiz diyaloglar vardı. Filmin geneline baktığımda sanki farklı bir kaç bölüm Iron Man dizisi toplanmış kurgulanarak perdeye yansıtılmış edası vardı. Ancak şunu söylemeliyim ki filmin kurgusu oldukça başarılıydı. Giriş, gelişme ve sonuç mevcut hikayenin işleyişini oldukça beğendim. Ancak film bize ötesini vermiyor. Yüzlerce kez izlediğimiz hikayeden ötesi yok.
Terör saldırıları, tehdit edilen bir devlet üstüne üstlük kaçırılan Amerikan başkanı, başkan ve düşen kız arasında kalan süper kahraman yani her süper kahraman filminde karşılaştığımız klasik sahneler bu filmde de vardı. Bir Örümcek Adam filmi sahnesinden ne farkı vardı karakterler farklı olması haricinde. Filmde tüm aksiyon sahneleri, yüzlerce kez izlediğimiz sahnelerden ibaretti. Tamam madem aynı sahneyi kullanıyorsun bari birilerini de kullanma, birileri de ölsün. Anlaşılan standart bir şablon var ellerinde senaristlerin isimlerini değiştirip Tony, Pepper yapalım bu kez binada asılı kalsınlar, diğerinde gökdelen olsun diye ctrl+h ile iş yaptıklarını düşünüyorum.
Bu film Iron Man’ın üçlemesinin son filmiymiş. Ancak ilmin sonundaki ekstra bölümde hikayenin devam edeceği tarzında bir şeyler diyordu. Bu devam filmi muhtemelen Batman ile Iron Man’ı bir araya getirme fikrinden ortaya çıkıyor. Aslında rahat rahat devamı gelebilecek bir filmdi Iron Man. Zaten dediğim gibi her şey filmde oldu bittiye gelmiş. Stark bunalımda, sonra kötü adamlarla savaşıyor, hazır evimde yerle bir olmuşken ben bu işi bırakayım diyor. Çok basit bir son hazırlanmış Iron Man için. Sanki bir blöf görüyorum ben.
Film yıllar öncesiyle başlıyor 1999 yılında Tony bir partideyken yanına özürlü Aldrich Killian gelir. Bazı genetik buluşlar hakkında konuşmak istemektedir. Tony ilgileniyormuş gibi görür ve Aldrich’i çatıya yollar ancak onu yanına gitmez. Aradan yıllar geçer ve Aldrich bir görüşme için Pepper’ın yanına gider. Tony burada onu fark eder. Bu sırada bir terörist grup Amerikanın çeşitli yerlerine saldırılar düzenlemektedir. Tony bunlara odaklanır. Bu sırada yanındaki koruması da Aldrich’ten şüphelenir. Tony’in yıllar önce partide beraber olduğu kız da çat kapı gelince işler karışır. Aldrich bir şeylerin peşlindedir. Bu sırada Tony’in evine saldırı olur ve ev yerle bir olur. Pepper’in da kaçırılmasıyla işler iyice karışır.
Aksiyon bakımından oldukça başarılı, görsel olarak tatmin eden bir film olmuş Iron Man 3. Tabi benim taktığım noktalar vardı yukarıda bir kaçına değindiğim gibi. Filmin müzikleri güzeldi ve havaya sokuyordu. Bazı sahneler gereksiz olsa da genel anlamda filmden koparmıyordu insanı. Bol aksiyonlu film arayanlara birer bir.
Yönetmen: Shane Black
Senaryo: Drew Pearce, Shane Black, Stan Lee, Don Heck, Larry Lieber, Jack Kirby, Warren Ellis, Adi Granov
Oyuncular:
Robert Downey Jr. | … | Tony Stark | |
Gwyneth Paltrow | … | Pepper Potts | |
Don Cheadle | … | Colonel James Rhodes | |
Guy Pearce | … | Aldrich Killian | |
Rebecca Hall | … | Maya Hansen | |
Jon Favreau | … | Happy Hogan | |
Ben Kingsley | … | Trevor Slattery |
Linkler:
Siz ne düşünüyorsunuz?