Bir süredir İskender Pala okumayı düşünüyordum. Geçtiğimiz günlerde yine cep kitaplarından biri indirimde gözüme ilişince alıp okuyayım dedim. Malum kitap yazının başlığından da gördüğünüz üzre “OD”. OD, Bir Yunus Romanı. Kitap Yunus Emre’nin hayatını anlatıyor. Bu anlatımı yaparken de İskender Pala, Yunus Emre’nin eserlerini baz almış. Yani Yunus Emre şiirlerini nasıl yazdı onları da bir şekilde okumuş oluyoruz. Kendisinin bu konudaki eğitimini de göz önünde bulundurarak en yakın gerçeğe en yakın Yunus kitabı olacağını düşünüyorum bu kitabın. Tabi “OD”un bir roman, bir kurgu olduğunu unutmamak lazım.
Ben kitabın anlatım dilini beğendiğimi söylemeliyim. Yunus’un eserlerinin de bir nevi hikayeleştirilmesi de güzel. Ancak kitaba bir büyün olarak baktığınızda bazı kopukluklar mevcut. Molla Kasım’ın Yunus’un oğlundan başlayan anlatımı birden şekil değiştirerek onunla bire bire dönüyor. Bu da biraz kafa karıştırıyor. Kitap bir yerden sonra bütün bir romandan çıkıp Yunus Emre şiirlerinin hikayesini anlatan kısa hikayelere dönüyor. Tüm bunları geçtiğimde ben anlatım dili ve anlattıkları bakımından kitabı keyifle okudum.
Arka Kapak:
Her yazdığı romanla yüz binlerin kalbini feth eden İskender Pala yeni romanı ‘OD’ ile yeniden okurlarını selamlıyor. Od bir Yunus Emre romanı. Gök kubbemizin her zaman parlayan ve hep çok sevilen, şiirleri gönülden gönüle dolup dilden dile dolaşan Yunus Emre, bu kez OD’un ana kahramanı. İskender Pala’nın ilim ve kültür adamı olmasının yanında, yazar kişiliğinin imbiğinden geçirilerek aşkın tahtına bir kez daha oturtuluyor. 13. yüzyılın her bakımdan kavruk ve yanıp yıkılan ortamına Yunus Emre’nin gelişi tarihi atmosfer içerisinde hakiki anlamına kavuşturuluyor. Yıkıntılar ve yangınlar içinden bir gönül ve bir insanlık anıtının inşa edilişi cümle cümle anlatıyor ve elbette kalbe dokuna dokuna yol alıyor. Romanın her sayfasında Yunus’un hamlıktan saflığa geçişi okunuyor.
Biliyorum,
“Biz bu ilden gider olduk,
kalanlara selam olsun,” demişti…
Yine Biliyorum,
“Bizim için hayır dua kılanlara selam olsun.” Demişti…
Ve Sevgili’ye gittiği o geceden sonra adının dilden dile,
Aşkının gönülden gönüle dolaştığını da biliyorum…
Şimdilerde ona kimisi Âşık Yunus, Miskin Yunus…
Derviş Yunus…Varsın onu da desinler.
Ve Türk yurtlarında, onu en çok “Bizim Yunus” diye çağırırlar.
Biliyorum…
Yayın Tarihi 2015-09-07 ISBN 6055107147 Baskı Sayısı 9. Baskı Dil TÜRKÇE Sayfa Sayısı 410 Cilt Tipi Karton Kapak Yayın Evi Kapı Yayınları Boyut 10.5 x 17 cm
Siz ne düşünüyorsunuz?