Düşsel varlıklar kitabı aslında bir roman değil. Adı üzerinde düşsel varlıklar yani dünya üzerinde olduğu söylenen ama göremediğimiz varlıkların arşivini tutan bir kitap. Aslında Borges bu kitap için öyle ele alınıp roman okur gibi okunacak bir kitap değil demiş ama ben elimden düşürmeden kitabı roman edasıyla okudum bitirdim. Sıkıntı şu ki kitabı bitirmemin üzerinden bir kaç hafta geçmiş olmasına rağmen zaman zaman kitabı açıp içerisindeki varlıkları yeniden okuyorum. Bu bağlamda benim gibi fantastik şeylerin meraklısı olanlar için bu kitap bir baş ucu kitabı niteliğinde.
Borges bu kitapta, cinlerden tutun, tek boynuzlulara kadar söylenen ya da metinlerde geçen efsanevi yaratıklara kadar her şeye yer vermeye ve onların nerede göründüklerine ve hangi metinlerde yer aldıklarına kadar alıntılarla yer vermiş. Sirenler, deniz kızları, deniz atları, ejderhalar ıvırlar zıvırlar hepsi kitapta mevcut. Bu arada kitapla birlikte Zekeriya bin Mahmut el Kazvini’nin Acâibul-Mahlûkât ve Garaibû’l-Mevcudat kitabını da öğrenmiş oldum. Onu da kısa sürede tedarik etmek amacım.
Kitap hakkında fazla söz etmeye gerek yok. Başucunda dursun derim.
Kitap Arkası:
Düşsel Varlıklar Kitabı, Borges’in dünya edebiyatına eşine az rastlanır derinlikteki hâkimiyetini gösteren bir referans kitabı. Düşsel Varlıklar Kitabı’nda Borges, Batı ve Doğu kültürlerinin binlerce yıllık kolektif hafızasını şekillendiren figürlerin haritasını edebiyat içerisinden çıkartıyor. Kentaur’dan Sfenks’e, Cheshire
Kedisi’nden Minotauros’a edebiyat ve sanat yapıtlarında silinmez izler bırakan figürlerin hikâyesini kendine has şiirsel üslûbuyla anlatan Borges, metinlerarası geçişlerin olanak sağladığı kültürel alışverişin insanlık tarihine katkısını gözler önüne seriyor. Düşsel Varlıklar Kitabı, sözlü ve yazılı kültürün imge örgüsünde yer
etmiş anlatılara dair benzersiz bir kültür arkeolojisi. Borges, ilgi alanlarının genişliğini ve edebiyat tarihini boydan boya kat eden eleştirel dikkatini gerçek bir başyapıtla taçlandırıyor.Düşsel Varlıklar Kitabı, kadim metinlerdeki yaratıkların, Ortaçağ Avrupası’ndaki canavarların, Çin ve Hint mitlerinin, yerli halkların efsanelerinin Poe’dan Kafka’ya birçok yazarı etkilediğini gösteren bir fantastik anlatılar seçkisi.
CASPAR HENDERSON
Çevirmen: Celal Üster
Yayın Evi: İletişim
ISBN 9750517235
Baskı Sayısı 1. Baskı
Sayfa Sayısı 287
Boyut 13 x 19.5 cm
Siz ne düşünüyorsunuz?