Karantina döneminde izleyebileceğiniz yada izlemeyebileceğiniz on içerik 1. Bölüm

Bir süredir izlediklerimi paylaşmıyorum. Bunu sebebi olarak ben işlerin çokluğu, yazılar çiziler diyeyim siz tembellik deyin sonuç olarak böyle yazılar uzun süredir blogda yoktu. Zaten buna benzer içerikleri her yerde bulabilirsiniz. Gerçi onlar izlenebilecekleri veriyorlar ama blogu takip edeneler bilir ben kötü olsa da yer veriyorum. Bu liste de öyle bir liste olacak. Malum karantina, covid derken sektör eskisi gibi iyi yapımlar çıkaramadı ortaya. Hele ki Türkiye’de Netflix’e mahkum kaldık. Her ne kadar diğer platformlar da olsa tabi ki onun kadar aktif değiller.

Neyse. Kronolojik bir sıra olmamakla birlikte ilerleyen zamanlarda listeyi uzatabilirim diye düşünüyorum. Ancak fazla detaya girmeyeceğim yoksa işin içinden çıkamıyorum. Yazı uzadıkça uzuyor.

Are You Human?

Netflix’in Güney Kore yapımı dizisi. Son dönem K-Dramalarda bir yapay zekadır, androidir aldı başını gidiyor. Teknolojinin önde gelen ülkelerinden biri Kore olunca acaba bizi mi hazırlıyorlar demeden geçemiyorum.
Bu dizi de oğlundan yarı kalan bir profesörün onun yokluğuna dayanmak için birebir kopyasını yaptığı yapay zeka robotun maceraları anlatılıyor. Dizide yapay zeka daha insani duygulara sahipken, insan olanı ise tamamen duygusuz. Tabi içinde romantizim olmasa olmaz. Bir insan ve robot aşkını da görüyoruz. Olay tamamen duygusal.
Meraklıları için izlenebilir bir dizi.

Ratched

Hikaye Ken Kesey tarafından yazılan Guguk Kuşu (One Flew Over the Cuckoo’s Nest) romanındaki hemşire Mildred Ratched karakterinin geçmişine odaklanıyor. Tabi filmi ve kitabı da bildikten sonra bir beklentiyle diziye başlamadım desem yalan olur. Bir de baş rolde Sarah Paulson vardı daha ne olsun. Cümlelerimin akışından da tahmin edebildiğiniz gibi dizi beni çok tatmin etmedi. Hatta sonlara doğru oldukça sıktı ve gereksiz bir hal aldı.
Ratched katil zanlısı kardeşini kurtarmak için akıl hastanesinde göreve başlar. Hastanede doktorundan tut hemşiresine kadar kimse akıllı değildir. Bu şekilde olaylar gelişir. American Horror Story’nin bir sezonu kıvamında bir diziydi.

Typewriter

İzlerken keyif aldığım Hindistan yapımı bir dizi. Bu dizi için aslında Hintlilerin Stranger Things’i diyebiliriz. Bir gurup hayaletlere, büyüye inanan çocuk evlerinin yakınındaki adı çıkmış bir ev hakkında araştırma yaparlar. O esnada evin verisi olan kadın eve taşınır ve olaylar başlar. Kadının babası ünlü bir korku romanı yazarıdır ve kitapları yok satmaktadır. Ancak kitapta da anlattığı öyle bir gizem vardır ki bunun bunu çözecek bizim çocuklardır. İşin içine girdikçe bunun sorumlusunun bir daktilo olduğunu görürler. Şimdi yazarken Chucky’nin daktilo haliymiş gibi geldi bana. Yine de eğlenceli bir dizi.

The School Nurse Files

Chung Serang’ın 2015 yılınca yayımladığı ödüllü romanı School Nurse Ahn Eun-young’dan uyarlanan dizi bana çok başarılı bir uyarlamaymış gibi gelmedi. Zaman zaman hikayenin kendi gerçekliğini sorgulamadım desem yalan olur. Dizi sanki ortadan başlıyordu ve olayları biliyormuşuz sanki işin içindeymişiz de o dize sonrasını anlatıyor gibi. Zaten gerçekliği sorgulanacak bir hikayesi olduğundan kendi içinde de tutarsız olunca sıkıyor izlerken.
Ahn Eun-young bir okulda hemşiredir. Çocukluktan beri kötü özelliklerini, ruhları bir pelte gibi görme özelliği vardır. Onlarla savaşarak insanları korur. Bu hikaye de çalıştığı okulun gizemli geçmişine uzanır. İzlemeseniz de olur.

Mortel

Fransız yapımı doğaüstü gençlik dizisi izlerseniz bu dizi size uyar. Ama çok şey beklememenizi tavsiye ederim. Kısa süresi ve bölüm sayısıyla izleyeyim de aradan çıksın tadında bir yapım. Bazen sıkmadı değil. Şimdi böyle deyince sanırım bende sıkıntı ile ilgili bir problemde olabilir. Kararsız kaldım şimdi.
Biri popüler diğeri ucube iki arkadaş ki birinin abisi öldürülmüştür, katili bulmak için doğaüstü bir varlıkla anlaşma imzalarlar bu durum onlara yan yanayken bazı güçler verir. Tabi güç bazı sorumluluklar getirir ve onları kaosa çeker. Kararsız kaldım ama izlenmese olur bence.

Tenet

Herkes gibi benimde beklediğim filmlerden biriydi Tenet. Aslında bu film için özel bir yazı yazayım mı diye düşündüm ama ne yazabilirdim kafamda tutturamadım. Christopher Nolan son yaptığı filmlerle çıtayı oldukça yükseltmişti benim gözümde ama Tenet klasik bir aksiyon filminden öteye geçmiyor. İşin içine zaman ve zamanda yolculuk kavramı da girince film bilim kurgu olarakta adlandırılıyor. Önceki filmleri gibi sakin bir film değil Tenet. Sakin olmadığı, sürekli aksiyon olduğu için de konuyu takipte zorlanıyorsunuz.

Belki de üzerine çok düşünmediği konu ayrıntılarını örtmek için böyle bir aksiyona başvurmuş. Tamam diğer filmlerde de kafa karıştırıyordu ama bu filmde kendi kafası da karışmış olacak ki fazla detaya girmemiş.
Hem casus hem de süper kahraman var elimizde. Zaman birbirine dolanırken aslında kimin ne olduğu hangi görevle ortaya çıktığı belli değil. Film kendi içinde, kendini o kadar tekrar ediyor ki asıl vermesi gereken cevabı veremiyor. Eğer cevap bu işin başında kim varsa evet bir nebze cevap var ama tüm film boyunca merak edilen şey aslında bu zaman makinesi ve çalışma prensibi. Burada aydınlatıcı olsun diye konulan bir iki dakikalık araştırmacı sahnesi sadece kafa karıştırıyor. Nolan kendi de bir sonuç bulamamış olacak ki bu sebepten aksiyona yüklenmiş.
Konu basit. Dünyayı kurtarmaya çalışan biri var elimizde. Dünyayı yok etmek isteyenler ise gelecekteki insanlar. Gelecekten ve günümüzden gelen insanlarla dünyayı yok edecek adamı, sistemi durdurmaya çalışıyorlar. Tamam iç içe geçmiş zamanlar, olasılıklar, bir kaos var ortada ama film büyük baba paradoksundan öteye geçmiyor. Yine de izlenebilir bir aksiyon.

Ghostland

Son dönem korku filmlerinde de dizilerinde de iş yok. Ghostland onlardan biri. Yeni bir yapım da değil aslında. Ama izlenmemiş her film yenidir. Oldukça klasik bir konusu var filmin. Küçükken aldıkları orman evinde bir aile saldırıya uğrar. Anne burada çocuklarını korur ve kurtarır. On altı yıl sonra çocuklar büyür kendilerine farklı yollar çizer. Biri korku yazarı olur diğeri ise yaşadıklarını atlatamaz sürekli stres ve paranoya yaşar.
Eve geldiklerinde her şey normaldir. Ancak akşam olunca tuhaf olaylar olmaya başlar. Sanki olaylar tekrar eder. Bu sadece psikolojisi bozuk kızımız için olmaz. Gerçek ile hayal arasında gidip geliriz. Yoklukta izlenebilir bir film.

Bir başkadır

Üstünde o kadar konuşuldu, reklamı o kadar güzel yapıldı ki dizi güzelmiş gibi algılandı. Şimdi bunu söyleyince linç yemem umarım. Ana dizi bir diziden çok insanlar alemi belgeselli gibi. Sahnelerin üstüne Tarkan seslendirme yapsa belgesel diye yuttururduk bunu. Tamam oyunculuklar güzel, şahane ama hikaye o dizide, filmde olamasını istediğimiz kurgu bunda yok. O sebepten dolayı ne izlediğimizi bilmiyoruz.
Hoşumuza gidense, zaten içinde olduğumuz zaten olduğumuz kişileri ekranda görmek. Kendimizi izlememiz.

Tabi bunda bile bazı karakterlerin gerçekçiliğini sorguluyoruz. Derinlikleri o kadar az ki, zaten siz bunu tanıyorsunuz der gibi bırakılmış. Müzikler güzeldi ancak alakasız kullanımı beni rahatsız etti. Şimdi aa tam bizim toplum sinir olur on dakika sonra oynar diyeceksiniz ama eh bende size belgesel diyorum zaten. Sırf süreyi tutturmak için sahnelerin uzatılması da cabası.
Neyse zaten çoğunluk izlemiştir ama yazayım dedim. Zaten bir kısım yerdi, bir kısım övdü. Bir de dizi yorumu gibi bir şey yapsak Bir Başkadır’ın ikinci sezonu çıkar. Bence dizi olarakta düşünülmemiş bu ama demek ki dizi açığı vardı.

Lovecraft Country

Matt Ruff’un 2016 yılında çıkan dizisi yapılınca da Türkçesi geçtiğimiz aylarda piyasaya sürülen aynı adlı romanından uyarlanan bir drama, korku, macera dizisi Lovecraft Country. Kitabı henüz okumadım ama yorumlara göre çok fazla da esinlenildiği söylenemezmiş. Ben de dizinin ilk beş bölümünde oldukça zevk aldım. Gerilimi, macerası, dramı o kadar dozundaydı ki bir sonraki bölümü daha bölüm bitmeden iple çekiyordum. Derken birden çok sıradanlaşmaya o enerjisi kaybetmeye başladı. Bir yerden sonra tamam her şeyin olabileceği bir dünyada gördüğüm şeyleri de garipsemeye başladım.

Dizi ırkçılığın hat safhada olduğu bir dönemde geçtiği için bunu o dönemi çok iyi bir şekilde yaşıyor ve hissediyorsunuz. Zaman zaman bu sahneler ve olaylar diziyi bırakıp sorgulamanızı sağlıyor.
Atticus Kore Savaşında gerekli puanı toplar ve evine geri döner. Sürekli kitaplarla büyümüş hayal gücü sağlam olan Atticus eve döndüğünde babasının kayıp olduğunu görür ve onu aramaya başlar. Yanında, amcası, eski sevgilisi vardır. Tabi işler ilerledikçe büyücülerin, tarikatların karıştığı bir dizi olaylarla karşılaşır ve macera başlar.
Ne olursa olsun aslında bir çok diziye göre keyifle izlenebilecek HBO yapımı bir dizi.

Steins;Gate

Hazır Tenet’i yazmışken şimdi seze ondan daha fazla beyin yakan bir animeden bahsedeceğim. Öyle aksiyonla zaman geçirmelerde yok animenin her bölümü tam bir kafa karışıklığı. Konumuzda zamanda yolculuk ve paralel evrenler. Her bölümde o kadar olasılıkla karşılaşıyorsunuz ki bir yerden sonra kayış kopuyor.
Kendini çılgın ve kötü olarak adlandıran genç bilim adamımız geçmişe mesaj gönderebilen bir cihaz geliştirir. Tabi bunu test ederken farkına varır ki zaman kırılımları da oluşturmaktadır. Ancak kendisi bu kırılımlardan bir sebepten ötürü etkilenmez.

Hal böyle olunca birden işler karışır ve kafa karıştırıcı bir hal alır. Hatta geçmişte bir mesih oluşturma düşünceleri bile çıkar ortaya.
Tüm bu kurgu iyi giderken iş biraz duygusallaşınca olay kızı kurtarma döngüsüne dönünce canımı sıktı ama yine de keyifle izledim.
Bence kafa karışıklığını ve zaman ile ilgili konulara merakınız varsa kesinlikle izleyin. Yoksa da izleyin.


Yayımlandı

kategorisi

, , , , , ,

yazarı:

Etiketler:

Yorumlar

Siz ne düşünüyorsunuz?