Kronik depresyon

Blogla özdeşleşen “depresyon” kelimesinden yola çıkarak elbette depresyonun bilimsel bir açıklamasını yapmayacağım. Bu bana düşmez ama eminim ki bu konuda konuşanlardan daha çok bilgim vardır. Buna rağmen edebimle oturayım kıçımın üzerine.

Elbette bilimsel olarak bu konuda konuşmayacağım sadece akışta aklıma ne gelirse onu dile getireceğim. Yine her zamanki gibi planlanmış bir şey yok aklımda. Malum sebeplerden dolayı şubatı es geçtik. Hiçbir şey yazasım, okuyasım, izleyesim gelmedi. Elbet bir şeyler izledim ama evin içinde ses olsun diye. Bu izlemelerin de çoğu uyumakla geçti. Bazen sadece çalışmak (şu para kazanmak için olan), yemek ve sıçmak için gözlerim açıktı. Geri kalanında ise neresi olduğu önemli olmayan bir köşede uyukluyordum.

Bu durum hala devam ediyor ve benim için de yeni bir şey değil. Şöyle bir düşündüm de arkadaş bir insan bu kadar uyuyorsa vardır arkasında bir şey dedim. Zaten hep diyorum. Yıllardır da hep aynı şeyleri okuyorum ama güncellenmiştir diye yine bir arama yapayım dedim. Ama bu kez bir değişiklik yapayım dedim. Gittim bunu yapay zekaya sordum.

Çok fazla uyuyorum depresyonda olabilir miyim? Depresyon belirtileri nedir?

Çok fazla uyuma, depresyonun belirtilerinden biri olabilir, ancak tek başına depresyon teşhisi için yeterli değildir. Depresyon, çok sayıda semptomu içeren bir ruh hali bozukluğudur ve belirtileri kişiden kişiye farklılık gösterebilir. Aşağıdaki semptomlar, bir kişinin depresyon yaşadığını gösterebilir:

  • Sürekli üzgün, çökkün ya da boş hissetme
  • Zevk alamama veya ilgi kaybı
  • Uyku problemleri, uyku hali ya da aşırı uyku ihtiyacı
  • İştah değişiklikleri ve kilo kaybı veya kazanımı
  • Yorgunluk ve enerji eksikliği
  • Dikkat eksikliği, karar verme ve odaklanma sorunları
  • Düşük özgüven veya kendine güven eksikliği
  • Suçluluk, değersizlik veya umutsuzluk hisleri
  • Düşük libido
  • Yavaş hareketler veya ajitasyon

Eğer bu belirtilerden birkaçına sahipseniz, bir uzman ile görüşmek ve depresyon tedavisi planlamak için önemlidir. Unutmayın, depresyon tedavi edilebilir bir hastalıktır ve birçok insan, tedavi ile iyileşebilir.

Tabii bana yetmedi.

Sürekli depresyonda olmak mümkün mü?

Sürekli depresyonda olmak mümkün değildir, ancak bazı kişilerde depresyon sürekli veya kronik bir hal alabilir. Kronik depresyon, iki yıldan uzun süren, sürekli veya tekrarlayan depresif semptomlara sahip olan bir ruh hali bozukluğudur. Kronik depresyon, genellikle tedaviye dirençli olabilir ve tedavi edilmediğinde, iş ve okul performansı, kişisel ilişkiler ve genel sağlık üzerinde ciddi bir etkisi olabilir.

Depresyon, birçok faktörden kaynaklanabilen karmaşık bir hastalıktır. Stres, genetik yatkınlık, kimyasal dengesizlikler, hormon değişiklikleri, tıbbi durumlar ve çevresel faktörler gibi birçok faktör, depresyon riskini artırabilir. Tedavi ile birçok insan depresyonun semptomlarını yönetebilir ve daha iyi bir yaşam kalitesi elde edebilir. İlaçlar, psikoterapi, egzersiz, beslenme değişiklikleri ve diğer yaşam tarzı değişiklikleri gibi farklı tedavi seçenekleri vardır ve bir kişinin belirtilerine ve ihtiyaçlarına göre farklı kombinasyonlar kullanılabilir.

Yine yetmedi tabii. Bir yerlerde beni etkileyen faktörler olmalı.

Toplumsal olayların depresyonla ilişkisi var mıdır?

Evet, toplumsal olayların depresyonla ilişkisi olabilir. İnsanlar, doğrudan veya dolaylı olarak toplumsal olaylarla karşılaştıklarında, bu olayların psikolojik sağlıklarını etkileyebileceği gibi, depresyon gibi ruh hali bozukluklarının gelişmesine de neden olabilir.

Örneğin, yaşanan siyasi veya sosyal krizler, işsizlik, ekonomik zorluklar, ayrılıklar, kayıplar, travmatik olaylar, ayrımcılık veya taciz gibi toplumsal olaylar, insanların duygusal sağlıklarını olumsuz yönde etkileyebilir ve depresyona neden olabilir. Ayrıca, toplumsal baskılar, aile sorunları, kişilerarası çatışmalar, yalnızlık ve izolasyon gibi diğer sosyal faktörler de depresyon riskini artırabilir.

Ancak, depresyonun gelişimi her zaman toplumsal olaylarla ilişkili değildir ve herkes aynı toplumsal olaylara farklı şekillerde tepki verir. Depresyon, birçok faktörün birleşimi nedeniyle gelişen karmaşık bir hastalıktır ve bireysel farklılıklar, depresyonun nedenlerinde önemli bir rol oynar.

İkinci paragraf oldukça dikkatimi çekti ve tekrar sordum.

2023 yılında Türkiye’de olan önemli olayları sıralar mısın?

Bu sorunun cevabı olmadı. İmleç yandı söndü yandı söndü. Demek ki yapay zekâ Türkiye’de olup bitenlere kayıtsız kalmıştı. Ya da beni düşünmüş, depresyonla ilgili sorularımın ardında, psikolojim bozulmasın diye yanıt vermemişti. Ben durur muyum kaşınıyorum tabii. Gittim Wikipedia’ya sordum.

Ocak[değiştir | kaynağı değiştir]

Şubat[değiştir | kaynağı değiştir]

Şöyle genel olarak baktığımda aslında kronik olmasa da çıkamadan yenisine bulaştığımız bir depresyon içten bile değil. Bunlar bir de ana hatlar. Siyaseti, saçma sapan işleri, yorumları ve daha birçok şeyi yazmıyorum bile.

Bu 2023’te bir yerler sorgusunu birçok ülke için yazdım. Ve maalesef bizim ülkemiz kadar aksiyonlu bir ülke göremedim. Zaten zamanın akışından bunu fark etmiştim. Size de öyle oluyor mu? Sabah akşam; akşam, gün; gün, hafta içi; hafta içi, hafta sonu; hafta sonu, haftalar; sonra ay ve aylar… Ne, ne zaman nasıl oldu artık zaman kargaşası yaşamaya başladım. Uzak yaşanmışlıklar hatırlanırken, yakın yaşanmışlıklar uzak unutulur bir hal aldı. Hangi sene, hangi gün, hangi ay, ne yedim, ne içtim tamamen bir muamma.

Sanıyorum işin çoğu kısmını yapay zekaya yaptırdıktan sonra yazıyı burada bitireceğim. Aslında değinilecek ve yazılacak çok şey var ama insanlar bu konularda o kadar fazla konuşuyor ki bana gerek var mı diyorum? Gerçi bir yerde okumuştum. Aynı şeyleri tekrar ediyor olabilirsiniz ama ondan farklı bir düşünce, farklı bir bakış açısı çıkabilir, diye. Gerçi şu an okudum mu bir yerlerimden mi uydurdum ondan da emin değilim. Ancak böyle kısa gündem yazıları ya da bir podcast düşüncem var. Ya işte benim de sorunum bu hep düşünüyorum. Beynim öyle çok çalışıyor, düşünüyor ki yapmaya fırsat bulamıyor.

Dertliyim derdim dünyadan da büyük…


Yorumlar

Siz ne düşünüyorsunuz?