Müziğin sert kanatlarındaki endüstriyel havaları estiren ilk gruplardan biri olan Slovenyalı post endüstriyel/protest/post rock topluluk Laibach, 13 Şubat 2007 tarihinde Echoes Production organizasyonu ile ilk kez Türkiye’de!
Sahne şovları, üniformaları, ilginç video klipleri ve protest şarkı sözleri ile kendini duyuran ve günümüzde Rammstein gibi endüstriyel grupların ana akım müzik piyasasında kendisine yer bulmasını sağlayan kapıları açmış olan grup, bugüne dek 21 adet albüm yayınlamıştır.
1 Haziran 1980 tarihinde Slovenya Trbovlje’de kurulan grup, ismini Slovenya’nın başkenti Ljubljana’nın Almanca telaffüzü olan “Laibach”dan almıştır.
Grup NSK STATE adını verdikleri ve “yasal” olan bir devlete mensuptur. Bu devletin bir toprak parçasına sahip olmaması ise onu ilk “global devlet” konumuna yükseltmiştir.
N.S.K. (Neue Slovenische Kunst – New Slovenian Art) adlı Sloven sanat oluşumunun müzik bölümünü oluşturan Laibach, özellikle 1992 yılında çıkardıkları “Kapital” adlı albümlerinde bu oluşumun bildirilerini, vatandaşlık başvurusunu ve pasaport almak için gereken zaman gibi birtakım özelliklerini yayınlamıştır. Bu politik sanat hareketinin diğer kollarını ise Irwin (görseller) ve Scipion Nasice (Tiyatro) oluşturmaktadır.
Grup 1994 yılında çıkardığı “NATO” albümünün turnesi dahilinde, Bosna-Hersek savaşında henüz barış paktı imzalanmadan oraya gidip savaş mağdurlarına NSK pasaportları dağıtmış ve insanların bu şekilde savaştan kaçmalarını sağlamıştır.
Laibach toplumsal olanla kişisel olan arasında bir duvar olmadığına inanan bi grup olduğu için kendileri gibi muzikleri de politiktir. Grup elemanları aslında, müzikal janrlar ile bir çocuğun oyuncakla oynadığı gibi oynadıklarına inanmaktadırlar. Yani yer yüzünde varolan her türlü müzikal ekspresyon, Laibach tarafından yakalandıgı an kullanmaktadır.
Grup kendi şarkılarının yanı sıra albümlerinde yer verdikleri ve oldukça da farklı şekillerde yorumladıkları cover şarkılar ile de dikkat çekmektedir. Bunlardan bazıları Rolling Stones’un “Symptahy For The Devil”i, Opus’un “Life Is Life”ı, Europe’un “The Final Countdown”ı ve Queen’in “One Vision”ıdır.
1988 yılında yayınladıkları “Let It Be” adlı albümlerinin ise farklı bir özelliği vardır. Bilindiği gibi bu albüm efsanevi grup The Beatles’ın dağılmadan önceki son albümüdür. Laibach ise adını “Let It Be” koyduğu bu albümünü Yugoslavya dağılmadan evvel yayınlamış ve orijinali The Beatles’a ait olan “Let It Be” albümündeki tüm şarkılar (albüme ismini veren parça dışında) Laibach tarafından coverlanmıştır.
Grup son olarak, 23 Ekim 2006 tarihinde Mute Records etiketi ile yeni albümleri “VOLK”u (Almaca’da “halk” anlamına geliyor bu kelime) piyasaya sürdü. Albümde toplam 14 parça bulunmakta ve bunların her biri ülkelerin milli marşlarının Laibach coverlarıdır. Sırasıyla Almanya, Amerika, Anglia (İngiltere’nin Latince’deki adı), Rusya, Fransa, İtalya, İspanya, İsrail, Türkiye, Çin, Japonya, Slovenya, Vatikan ve NSK ülkelerinin milli marşları bu albümde Laibach tarafından yorumlanmıştır.
Siz ne düşünüyorsunuz?