Monsieur Lazhar

Philippe Falardeau‘nun yazıp yönettiği Kanada’nın 2011 Oscar adayı film Monsieur Lazhar. 31. İstanbul Film Festivali kapsamında da şu arada gösterimde. Filmde oyunculuklar oldukça başarılı. Başrol oynayan Mohamed Fellag‘ı bir yana koyarsak çocuk oyuncuların performansı takdire şayan. Kesinlikle oyunculuklar göze batmıyor.

Monsieur Lazhar konu olarakta başarılı bir film. Konu olarak bu tarz filmlerin bir çok örneğini görmüş olsakta bu film diğerlerinden biraz kendini sıyırıyor. Sınıfa gelen yeni bir öğretmen ve öğrencileri ile yakınlaşması filmin ana konusu. Ancak faklı olan şey ise, Kanada’nın çocuklara, dokunmaya, laf söylemeye izin vermeyen eğitim sistemi ve Cezayir’den kaçan, Bachir Lazhar’ın Kanada’dan sığınma talep etmesi ve bu kişinin  bir ilk okulda öğretmen olarak göreve başlaması.

Aklıma takılan bir konu ise daha sığınma talebi yanıtlanmadan Bachir Lazhar’ın bir ilk okulda öğretmen olarak çalışmaya başlaması. Cezayir’de lokanta işleten bir adamın da Kanada’da öğretmenlik yapması bana biraz ilginç geldi. Tabi Kanada eğitim sistemi ve tutumunu bilmediğim için bu konuda pek yorum yapamayacağım.

Bachir Lazhar Cezayir’dekine sığınma talebi etmiştir. Ailesi ise öğretmen olan eşinin yazdığı bir kitap yüzünden evleri kundaklanarak öldürülmüştür. Kanada hükumeti ise, Bachir’in sığınma talebi üzerinde karar vermeye çalışırken, Bachir bir gazetedeki öğretmen ilanını görür ve işe başvurur. İşe alınır ancak kendisine verilen sınıfın, bir önceki öğretmeni sınıf içerisinde intihar etmiştir. Her ne kadar sınıf boyanıp yenilense de öğretmenlerinin hatırası her yerdedir.

Bachir hem öğrencilerin hem de, kendi sorunları ile yüzleşmeye çalışır. Tabi Kanada’nın garip eğitim sistemi çerçevesinde bunu yapmak biraz zordur. Filminde öğretmenin intihar konusu açık kalmış. Çocuklardan biri ise öğretmenin ona sarıldığını söylediği için intihar ettiğini düşünmesi bize acaba sorusunu sorduruyor. Bu düşünceden bizi uzaklaştıran ise, intihar eden öğretmenin eşinin cenazesine bile gelmemesi.

Filmde oyunculuklar başarı, konu güzel seçilmiş ancak bir çok nokta yüzeysel bırakılmış. Buna siyasi ve eğitim eleştirileri de dahil. Tüm bu olan bitenlerin yanı sıra film Cezayir’den gelmiş bir kişinin bazı veliler tarafından küçümsenmesi ve yadırganmasına da şahit oluyoruz. Zaten bu durum bahaneler sunularak öğretmenin işine son verilmesi ile bitiyor.

Film çok etkileyici olmamakla birlikte başarılı bir film. Anlatmak istediğini anlatmış. Oscar’ı alamaması ise normal. Ancak izlenmesi gereken, yavaş ilerlemesine rağmen izleyiciyi sıkmayan, müzikleri de başarılı olan bir film Monsieur Lazhar. Tavsiye edebileceğim filmler arasında.

Yönetmen – Senaryo: Philippe Falardeau

Oyuncular:

Mohamed Fellag
Bachir Lazhar
Sophie Nélisse
Alice L’Écuyer
Émilien Néron
Simon
Danielle Proulx
Mme Vaillancourt
Brigitte Poupart
Claire Lajoie
Jules Philip
Gaston

Linkler:

http://www.imdb.com/title/tt2011971/

http://www.monsieurlazharmovie.com/

http://film.iksv.org/tr/film/459


Yorumlar

“Monsieur Lazhar” için 3 yanıt

  1. sitenin temasını beyaz yapman çok iyi olmuş. ne sikik bir şeydi öyle ya simsiyah. sırf o yuzden rss’den takip ediyodum.

    ayrıca tebrik ediyorum bıkmadan sıkılmadan bu kadar çok film seyredebildiğin için.

    1. Kişisel Depresyon Anları avatarı
      Kişisel Depresyon Anları

      beyaz ve büyük yazılar daha iyi oldu…
      izlemekten bazen yazmaya vakit kalmıyor : )

  2. […] Monsieur Lazhar ile aklımıza yer etmiş yönetmen Philippe Falardeau‘nun ilk Amerikan yapımı filmi The Good Lie / İyi Bir Yalan. Hatırlayacağınız gibi Monsieur Lazhar ile yönetmen 2011 Oscar’ına aday olmuştu. The Good Lie ile de Amerika Senaristler Birliğinden En İyi Senaryo odülü almış. Ancak bu kez filmin senaryosu yönetme değil Margaret Nagle‘a ait. Fİlmin en güzel yanı ise trajik bir olayın duyguyu sömürmeden başarılı bir  şekilde anlatılması. […]

Siz ne düşünüyorsunuz?