Yine pek fazla yorum yapamayacağım bir kitap tanıtmak istiyorum size. Tabi yorum yapamayacağım diyorum ama yine kitabı okuduktan sonra “vay be” diyeceğiniz bir kitap bu. Bu kez Muazzez İlmiye Çığ, Sumer’den başlayarak Tevrat’a kadar uzanan fahişelik konusunu ele alıyor. Tabi aynı şekilde Tavrat’taki “Neşideler Neşidesi”nin de çıkış kapısını biraz aralamış oluyoruz.
Okunulması ve faydalanılması gereken bir kitap Bereket Kültürü ve Mabet Fahişeliği. Hayatımızdaki bir çek şeyin kökeninin nereden geldiğine tanık oluyoruz. Tabi onlara nereden geldiği ise bir muamma.
Kitap Arkası
Muzazzez İlmiye Çığ, bu kitapta, Sumer’in aşk ve Bereket Tanrıçası İnanna, bereket kültü ve mabet fahişeliğinin Tevrat’taki izlerini sürüyor:
*İnanna’nın kutsal evlenme öyküsü, bereket kültü eğlenceleri ve Sumer şiirleriyle Tevrat’taki Neşideler Neşidesi adlı şiir arasındaki benzerlikler..
*Sumer efsaneleriyle Musevi efsaneleri arasındaki ortak noktalar..Yazar, elinizdeki kitapta, Sumer’den Tevrat’a fahişelik konusunu da irdeliyor…
*Yeryüzünün ilk fahişeleri..
*Tanrıça İnanna’yı Göğün Fahişesi diye adlandıran belgeler..
*Kendilerini, tanrı namına bu işe gönüllü olarak adayan kadınlar, kutsal fahişeler
*İnanna’ın mabetlerinde rahibelerin bir görevi de kutsal fahişelik
*Tevrat’taki iki türlü fahişelik..
*Bir kurum ve meslek olarak görülen mabet fahişeliği…
*Tevrat ayinlerinde ve Tanrıça İnanna’ya yazılan ilahilerde görülen “kutsal erkekler”…Kitabın Adı: Bereket Kültürü ve Mabet Fahişeliği
Yazar: Muazzez İlmiye Çığ
Çeviri: Funda Başak Dörschel
Sayfa Sayısı: 88
Yayın Evi: Kaynak Yayınları
Siz ne düşünüyorsunuz?