Aslında dizi hakkında çok yorum yapamayacağım. Dizinin ekibine bakında aslında dizinin ATV’de yayınlanmasına şaşırmış ve ömrünün çok uzun olmayacağını düşünmüştüm. Nitekim yanılmadım da. Dizi yeni dölüm sonra yayından kalktı. Yayından kalkarken de son bölümlere doğru senaristleri değişmiş. Onu da sosyal mecradan öğrenmiş olduk. Zaten son bölümlere doğru hükmet eleştirileri de artmıştı. Eh adamların mekanında adamlara çatmayacaksınız.
Aslında biraz düşündüğümüzde dizi reyting yüzünden yayından kaldırıldı. Ekibin diğer çalışmaları gibi bu dizinin de bulunduğumuz düzen içerisinde çok fazla iş yapamayacağı belliydi. Ancak dizi kemik kadroyu oluşturmadan biraz erken eleştirmeye başladı. Bununla birlikte dizinin bazı eksiklikleri de vardı. Elbette toplumun çoğunluğuna hitap eden bir dizi değildi ama azınlığı da tam anlamıyla yakalayamamıştı. Bunların sebepleri üzerinden kısaca geçeceğim.
Can, karakteri Leyla İle Mecnun’daki Mecnun karakterinden çok fazla etkilenmişti. Aslında Ali Atay’ın Mecnun karakterinden daha çıkamadığının kanıtıydı bu. Tabi biz Mecnun’u çok sevdiğimiz için bu durumu pek yadırgamadık. Ancak Can tam anlamıyla kendi ayakları üzerinde duran bir karakter gibi durmuyordu karşımızda. Burada Can karakterini destekleyen ve onu bu Mecnun bağlantısından koparan Babür karakteriydi. Babür iyi bir karakterdi evet ama altı tam anlamıyla boştu. Nereden geldiğini bilmediğimiz, garip adetleri olan Babür hakkında hiç bir şey bilmiyorduk. Evet bölümler geçtikçe hakkında bir şeyler öğreniyorduk ama tatmin edici şeyler değildi bunlar. İki ana karakterinde aslında temelleri boştu.
Zeynep karakteri sadece Can’ın çocukluk arkadaşı, sevdiği kız olması sebebi ile var. Aslıda genele bakınca dizide bir şeyler olması için bir sebep ama etkisi çok az. Karakteri göstermeyip adından bahsetseniz bile hikaye bir şekilde yürürdü. Hikayenin kötü adamı Güneş kötü olması sebebi ile biraz daha tutarlıydı. Bence Kamer ile birlikte dizinin en eğlenceli karakterleriydi.
Ana karakterlerin üzerinden geçmiş oldum ama dizide tüm olayların ana karakterler üzerinden dönmesi ancak ana karakterler hakkında da pek fazla bilgi verilmemesi diziyi sıkan kısımdı. Öyle ki dizinin ilk iki bölümünde sadece ana karakterle yüzleşiyor, yan karakterlerle hiç muhatap olmuyor çoğunu tanımıyorsunuz bile. Tabi çok uzun süreli bir dizide sadece ana karakterler üzerine oynamak biraz sıkıcı oluyor.
Tabi yan karakterleri es geçince, hikayede bir yan hikayede olmuyor. Babür’ün kapalı hikayesi biraz geliştirilebilirdi ama çok geç kalınmıştı. Nitekim Ayşe’nin devreye girmesi ile biraz daha işler heyecanlı hal kaldı. Tabi bu da yeterli olmadı. Sanki yapımcılar yeni bir izleyici kitleri oluşturmaya çalışmak yerine var olanı kullanalım şeklinde ilerlemişler. Asıl olması gereken ilk bölümleri etkileyici ve hızlı tutmak sonra hikayeyi biraz yavaşlatmak olmalıydı.
Dizi iyi espriler güzeldi ama uzun süreli dizide bunu iyi yaymak veya güncel tutmak gerekir ben bu konuda Mutlu Ol Yeter’i yetersiz gördüm. Sürenin tamamına yayılan bir komedi yoktu. Süresi daha kısa olsa iyi olurdu ama maalesef bizim dizi sektörümüz bunu pek kaldırmıyor.
Evet bir süre sonra dizi oturur iyi bir hal alırdı ama yayınlandığı kanalda bu biraz zordu. Bence izlediği politika sebebi ile birazda dizi kendi kuyusunu kazdı.
Hikaye Can’ın etrafında dönüyor. Babasını kaybettikten sonra, babasının köfteci dükkanını kapatmış, boş bir şekilde yaşamaktadır. Can’ın en büyük özelliği tembel olmasındır. Hayatta en değer verdiği kişide çocukluğundan beri tanıdığı Zeyneptir. Can, Zeynep’e aşıktır ama bunu dile getiremez. Günün birinde Zeynep patronu Güneş’le Dubai’ye gitmeye karar verir. Bu durumu üzülen Can, Zeynep’i vazgeçirmek için bir şeyler yapmaya çabalar. Güneş’te aslında Can’ın uzun zamandır tanıdığı biridir ve o da Zeynep’ten hoşlanmaktadır.
Can ne yapacağını düşünürken birden karşısına uzak, adı sanı bilinmeyen bir memleketten garip bir adam olan Babür çıkar. Babür’ün asıl niyeti Can’ı öldürmektir ama töreleri gereği bunu en mutlu anında yapması gerekmektedir. Bu şekilde babasının intikamını alacaktır. Babür Can’ın mutlu olması için elinden geleni yapar ve ona destek olur. Tabi bu da ayrı olayları peşinde getirir.
Eveti Mutlu Ol Yeter ekrandaki bir çok diziye göre kaliteli bir diziydi ama çok iyi denecek bir dizi değildi. Aslında devam etseydi belki yerini günden güne sağlamlaşırdı. Ancak kanla tercihi ve yukarıda da belirttiğim gibi izlediği politika yanlıştı.
Yönetmen: Kerem Çakıroğlu
Senaryo: Yiğit Özgür, Barış Erdoğan, Volkan Sümbül
Oyuncular:
Ali Atay | … | Can | |
Ertan Saban | … | Babür | |
Aslı Enver | … |
Zeynep
|
|
Öner Erkan | … | Güneş | |
Bülent Seyran | … | Kamer |
Linkler:
http://sinematurk.com/film/61001-mutlu-ol-yeter/
Siz ne düşünüyorsunuz?