Kadınların hakkı her zaman mı yendi? Ta eski zamanlarda Tanrı olduklarında bile? Natsuo Kirino, “Tanrıça Günlüğü”nde kadın ve erkeğin büyük ayrımı Tanrılar üzerinden başarılı bir şekilde anlatmış.
Kitapta anlatılan hikayeyi akışı hakkında önemli bilgi vermeden nasıl ifade edebilirim emin değilim. Her bölümünde bir olayın olduğu ve olay örtüsünün sürekli birbirini tamamladığı bir kitap Tanrı Günlüğü.
Kahinler ailesinin iki kızı olan Namima ve Kamiku’nun hikayesi bu. Güzeller güzeli Namima altı yaşına geldiğinde kahin kalacak denir. Bir ying biri yang olan bu kardeşlerden Kamiku’nun kaderine ise Karanlıklar Diyarı’nın bekçiliğini yapmaktadır.
Har ikisi yollarını farklı yöne doğru çizerken, Namima lanetlenmiş bir ailenin çocuğuna aşık olur. O yasak aşkın mutluluğuyla çocuğunu eline aldığında bitik bir ihanete uğrar. Karanlıklar Diyarı’na gittiğinde ise intikam için geri döner.
Keyifle okuyabilecek bir kitap Tanrıça Günlüğü.
Kitap Arkası
Ölen her zaman kadın olur. Natsuo Kirino bize kadın ile erkek arasındaki ayrımın, insanlarla tanrılar arasındaki ayrımdan daha büyük olduğunu maharetle gösteriyor. Kadınların her gün verdikleri, görünüşe göre yaratılıştan beri var olan savaşların doğurduğu öfke ve tutkuyla dolu, gerilimli ve zamansız bir öykü onunki. -The Guardian- 1951’de Japonya’da doğan yazar Natsuo Kirino Çıkış adlı romanıyla dünyaca tanındı. Bu romanla Japonya Suç Yazarları Ödülü’nü aldı; romanın İngilizce çevirisiyle Edgar Ödülü finalisti oldu. Yazarın Türkçeye çevrilen Grotesk dahil birçok romanı yayımlanmıştır. Gözyaşı şeklindeki gizemli bir adada, saygıdeğer kâhinler ailesinin iki kızı vardır. Kamiku müthiş güzelliğiyle herkesi kendine hayran bırakır. Küçük kız kardeş Namima ise ablasının gölgesinde yaşamayı öğrenir. 6 yaşına geldiğinde Kamiku’nun sonraki kâhin olacağı ilan edilir. Namima kâhinin kız kardeşi olarak Karanlıklar Diyarı’nda hizmet etmek zorundadır; ölenlerin ruhunun diğer tarafa geçmesine rehberlik etmekle görevlidir. Kız kardeşlerin hayatı iki zıt yöne doğru ilerlerken, Namima yasak bir aşk yaşamaya başlayarak kaderine karşı çıkar. Ancak Namima büyük bir ihanete uğrayacak, yaşayanların dünyasıyla ölülerin dünyası arasında gidip gelerek intikam peşinde koşacaktır. Kirino bu karanlık masalda Japon yaratılış mitini, İzanami ve İzanaki’nin hikâyesini yeniden kurguluyor. Tanrıça Günlüğü, cinayet, cinsellik, tanrılar ve intikam üzerine kışkırtıcı ve fantastik bir destan…
(Tanıtım Bülteninden)
Çeviri: Aycan Başoğlu
Sayfa Sayısı : 232
Yayın Evi: Doğan Kitap
Siz ne düşünüyorsunuz?