Kıyametin çeşitli senaryoları izledik okuduk. Duruma Neil Gaiman ve Terry Pratchett’da el atmış ve karşımıza bir Kıyamet hikayesi ile çıkmışlar. Tabi bunu yaparkende sürekli izleyip okuduğumuzdan biraz daha farklı yaklaşmışlar olaya. Bu kıyamet kitabı oldukça eğlenceli. Tamam kitapta kısmi yıkımlar mevcut ama ana hikaye göz önünde bulundurulduğunda aslında farklı ve eğlenceli gelişiyor her şey.
Kıyametin kopması yaklaşmış cennet ve cehennem arasındaki savaş için de her iki böylgenin varlıkları hazırlıklarını tamamlamıştır. İyi ve kötü tarafraki meleklerin ise dünya üzerinde yapacakları işte artık sona gelmiştir. Tabi bu melekler dünya üzerinde yaşaya yaşaya artık insan gibi düşünmeye başlamışlardır.
Sonunda Deccal’in doğum günü gelir. Deccal doğar ve kötülük krallığının muhafızları tarafından gözlenir. Her iki taraf, tarafından da eğitilir. nasıl bir insan olacağını ise Deccal seçecektir. Tabi ki kendisinin şeytanın oğlu olduğunu göz önünde bulundurursak kötü olacağı kesindir. Ancak yıkım derecesi bununla orantılıdır. Deccal büyür. Nihayet belirtilen yaşa ulaştığında her iki tarafın gözlemcileri tuhaf bir şey olduğunu fark eder. Aslında üzerine düştükleri kişi Deccal değildir. Bebekler zamanında karışmıştır.
Diğer taraftan gerçek Deccal küçük bir kasabada arkadaşları ile çetecilik oynar. Bir araya toplandıklarında, cadılardan, hayaletlerden bahsederler ve adlarından bahsettirip ünlü olmak için cadı avcısı olmaya karar verirler. Ancak işin zor tarafı cadıyı nasıl bulacaklarıdır. Bu arada çetenin başı Deccal hikayedeki adıyla Adem dünyayı daha yaşanabilir yer olmak için arkadaşlarıyla beraber düzenlemeler yapar. Ne gariptir ki söylediği ger şey gerçek olur. Yer altındaki Tibetliler, garip uzaylılar.
Bu sırada 1655 yılında Cadı Agnes Çatlak tarafından yazılmış ve bu zamana kadar tek baskısı olan Dakîk ve Kat’î Kehanetleri’ini yüzyıllar boyunca araştırmış bir ailenin kızı da kıyameti engellemek için kollarını sıvar. Cadı Agnes Çatlak’ın Dakîk ve Kat’î Kehanetleri bu zamana kadarki en doğru bilgi veren kehanet kitabıdır. Tabi kıyameti engellemeye çalışan sadece onlar değildir. Dünya üzerindeki farklı taraftaki ama arkadaş iki melekte kıyametin kopmasını engellemeye çalışır.
Adem ise bilinçli olmasa da bir şekilde dünyanın sonunu getirmektedir. Mahşer’in Dört Atlısı’da (motosikletlisi demeli) ekibe karışarak bir hikayeyi daha eğlenceli hale getirir. Bu arada kitap Yunanistan ile aramızdaki ada krizine de göndermeler yapmış.
Özetlemek gerekirse Neil Gaiman ve Terry Pratchett’in beraber kaleme aldıkları Kıyamet Gösterisi (Good Omens) eğlenceli zevkli farklı bakış açısına sahip bir kitap. Aslında farkında olmadan kıyameti getirdiğimizi anlatıyor bize.
Kitap arkası:
1655 yılında yazılmış ve şimdiye kadarki en doğru kehanet kitabı olan Cadı Agnes Çatlak’ın Dakîk ve Kat’î Kehanetleri’ne göre, cumartesi günü dünyanın sonu. Önümüzdeki Cumartesi. Akşam yemeğinden hemen önce.
İyilik ve Kötülük orduları toplanıyorlar. Her şey Büyük Plan’a uygun ilerliyor gibi. Yalnız ufak bir pürüz var. Birazcık müşkülpesent bir melek ile sefahat düşkünü bir iblis yaklaşan bu coşku dolu anın gelişini hiç de iple çekmiyorlar. Ha unutmadan, birileri Deccal’ı yanlış yere göndermişe benziyor.
“Kıyamet daha önce hiç bu kadar eğlenceli olmamıştı.”
Clive Barker“Thomas Pynchon, Tom Robbins ve Don DeLillo işbirliği yapsaydı, ancak bu kadar olurdu… İnanılmaz.”
Washington Post“Otostopçunun Galaksi Rehberi’nin soyundan geliyor…”
New York Times“Monty Python Uçan Sirk’in kaleme aldığı Vahiy Kitabı gibi adeta.”
Phoenix New Times
Türkçe (Orijinal Dili:İngilizce)416 s. — 2. Hamur– Ciltsiz — 14 x 20 cm
İstanbul, 2012
ISBN : 9786053751830
Çeviri : Niran Elçi
Yayın Evi: İthaki Yayınları
Siz ne düşünüyorsunuz?