Samsara

Öncelikle Samsara hakkında söylenebilecek pek fazla bir şey olmadığını söylemeliyim. 2011 yapımı belgeselin yönetmen koltuğunda Baraka’dan tanıdığımız, bildiğimiz  var. Ron Fricke yine mükemmel bir iş çıkarmış. Film mükemmel bir görsellik çıkarıyor karşımıza.

Bununla birlikte herhangi bir diyalog olmaması, müziklerin etkisi arttırırken, görsellerin kurgusu müzikle birlikte zaten izleyici üzerinde istenilen etki ve düşünceyi bırakıyor. Yine kurgu aynı yönde ilerliyor, doğa, insanlar ve dinler. Sözlük anlamı dünya – dünyanın işleyişi anlamına gelen Samsara’da insan yapılarına da değinmiş. Yaratım – yıkım tüm bu süreçler belgeselde yer alıyor.

Oldukça renkli başlıyor. Daha sonra bütün kıtaları kaplayan bir gezi çıkıyor karşımıza. Öncelikle geçmiş zamana değinirken sonra günümüze geliyor. Hayvan katliamları, sanayileşme, gökdelenler, gev binalarla birlikte dünyanın para döngüsüne göz atıyor. Bu aşamada üretim toplumu olmaktan çıkıp nasıl tüketim toplumu haline geldiğimizi de görüyoruz.

Akabinde, insanlara gelen güvensizlik ve silahlanmaya da değiniliyor. Bir şeylerin para için kurgulandığı gözler önüne başarılı bir şekilde seriliyor. Ancak burada belirttiği başka bir şey ise dünyanın düzenin bozulduğu. Nitekim bu kurguyu elinde tutmaya çalışan dünya ve yaşattığı doğal afetler.

Özetlemek gerekirse Samsara kesinlikle izlenmesi gereken bir yapım. Müzikleri, görselliği ile birlikte anlatmak istediğini başarılı bir şekilde anlatmış. Hiç diyalog olmamasına rağmen, etkileyici ve başarılı bir film.

Yönetmen: 

Dancers: Indonesia
Dancer: Valinese Tari Legong Dancers, Indonesia
Dancer: Valinese Tari Legong Dancers, Indonesia
Dancer: Valinese Tari Legong Dancers, Indonesia
Tattoo Daddy: USA
Professor and Robot Clone: Japan (as Prof. Hiroshi Ishiguro)

Linkler:

http://www.imdb.com/title/tt0770802/


Yayımlandı

kategorisi

, , , , , , , , , ,

yazarı:

Etiketler:

Yorumlar

Siz ne düşünüyorsunuz?