Sümela’nın Şifresi Temel

Sinemada komedi anlayışımızın skeçlerin bileşkesi olduğunu düşünmeye başladım. Düzgün kurgulu kendi içinde gelişen ve çözülen eğlenceli bir film çıkartamadık gitti. Evet bu film de eğlenceli ancak bir film değil, bir skeç, bir dizi olacak kapasitede. Klasik bir konu karşımızda. Onu da geçtim skeçler bir türlü birbirine bağlanamamış. Bu da filmin finalinin aptal bir şekilde gereksizce, küt diye yapılmasına sebep olmuş.

Muhtemelen diğer izleyenlerde benimle aynı fikirdedir. Temel vurulur, bir şeyler olur, hemen akabinde evlenir gider. Sanki apar topar izleyici kovar gibi bir durum var. Biz göstereceklerimizi gösterdik kalkın gidin der gibiydiler. Zaten filmin vizyona girmeden önce yayınlanmış tanıtım ve fragmanlarını bir araya topladığınızda film ortaya çıkıyor. Ben yayınlanan reklamlar haricinde bir espri göremedim. Geri kalanı gayet durgun ve gereksizdi.

Oyunculuklar başarılıydı. Zaten bu kadrodan kötü oyunculuk beklemek biraz zor. Kurgu parça parça olunca oynamakta da pek sıkıntı yaşamamışlar. Diyaloglar iyiydi. Aslında özel yazılmış diyaloglar yoktu. Hepsi bildiğimiz şeylerdi. Ancak bunları ekranda görmek bizi güldürmeye yetti. Filmin en büyük artısı ise Sümela’nın reklamını iyi bir şekilde yapmış olması. Filmin renklerini de oldukça beğendiğimi söyleyebilirim. Mekanı iyi yansıtmış.

Temel fakir bir delikanlıdır. Trabzon’un en köklü ve zengin ailelerinden Yücesoylar’ın  Zuhal’e çocukluktan beri aşıktır. Onun da kendisine aşık olduğunu düşünmektedir. Temel gider kızın babası Hıdır’dan kızı ister ama Hıdır, Temel’i aşağılayarak onu kovar. Bu temele dert olur. Bu sırada, Temel’in arkadaşı Turgay Sümela Manastırı’nın çatısına çıkıp intihar etmeye teşebbüs eder. Temel onu vazgeçirmek için çatıya çıkar ama kendisi de intihar etmeye karar verir.

Polis onlara, ‘Sümela’ya hazine aramak için çıksanız anlayacağım, intihar için çıkılır mı?’ diye bir laf edince Temel’in jeton düşer. İntihardan vazgeçerler ve Sümela’da olduğunu düşündükleri hazineyi aramaya koyulurlar. Tabi hazine arama çabası devam ederken Temel Zuhal’i kaçırır. Eski kilisede Temel hem kazı yapar hem de Zuhal’i rehin tutar. Ruz ve Türk mafyaları buluşma yeri olarak Temel ile Zuhal’in bulunduğu yeri seçince işler iyice karışır. Temel Zuhal’i almaya geldiler diye mafyaları birbirine düşürür.

Özetle çok şey beklenmeyecek bir fikri olmayan, sadece parça parça güldüren vakit öldürmelik bir film Sümela’nın Şifresi Temel. Biraz daha sağlam temelleri olsaydı devamı gelirdi. Bu şekilde bir devam filmin ikincisinin izlememesine sebep olur.

Yönetmen: Adem Kılıç

Senaryo: Yılmaz Okumuş

Oyuncular:

Altan Erkekli
Necati
Alper Kul
Temel
Ruhi Sarı
Turgay
Aslıhan Güner
Zuhal
İsmail Hakkı Ürün
Evgeny Abramovic
Ali Düşenkalkar
Papaz

Linkler:

http://www.imdb.com/title/tt2069935/

http://sumelaninsifresitemel.com


Yorumlar

“Sümela’nın Şifresi Temel” için 2 yanıt

  1. Bu film daha çok Trabzon insanına hitap etti bence. Yani dışardan bir çok kişi esprilere laf etti. “Sadece küfre mi gülüyoruz?” eleştirileri haklı olarak aldı yürüdü. Belden aşağı sözde espirilerle prim yapan filmlerden benim kadar nefret eden biri yok ama bu filmde yanı şeyi hissetmedim çünkü yansıtılan şey birebir biz idik. Sadece küfür konusu da değil Temel’in arkadaşının Trabzonspor’a olan deli gibi bağlılığı,insanların sırf inat uğruna ihalelere girmesi ya da vazgeçmesi,sokakta top oyanayan çocukların hepsinin tek bir takımın formasını giymesi,camilerde vaaz veren hocaların deliliği, evlerde yöresel kanallar izlenmesi, plakalarının başı sonu 61 olan araçlar vs vs. O kadar bizdendi ki. Ha tabi ki sadece saflığı abartmış olmazsam salaklığı ile ön plana çıkarılmaya çalışılan yöre insanı Allahın emri.
    Kendi adıma filmden çok şehre baktım ekranda. Sonundan bir şey anlamadım zaten. Ama şehrim çok güzeldi be. =)

    1. Kişisel Depresyon Anları avatarı
      Kişisel Depresyon Anları

      evet görsellik güzeldi benimde hoşuma gitti. o konuda çalışmışlar. dediğim gibi diyaloglar için çok uğraşmamışlar her şey olup bittiği gibiydi.

Siz ne düşünüyorsunuz?