Thale

2012 Norveç yapımı Thale’in senarist ve yönetmeni . Aslında Aleksander Nordaas ilginç bir konuya el atmış. Norveç mitolojisinde yer alan Huldra karakterini duymamızı sağlamıştır. Filmin en büyük albenisi bence afişi. Afişteki kuyruklu güzel kadını görünce insan filmi ister istemez izlemesi gerektiği duygusuna kapılıyor.

Film yetmiş altı dakikalık süresi ile bizim yerli dizilerimizden bile oldukça kısa. Yönetmen bu kısa süreye bir kaç hikaye sığdırmaya çalışmış. Hiç bir konuda bilgimiz olmayan Huldraları öğrenmeye çabalarken bir de Huldra ve özel olduğunu düşündüğümüz Thale’nin durumunu öğrenmeye çalışıyoruz. Hikayede büyük açıklar var. Bir çok sahne durağan. Film fantastik boyutu bir nebze olsun tamamlayabilir ama korkunun yanından bile geçmiyor.

Çok fazla ve akışa hiç etkisi olmayan durağan sahneler kullanılmış. Filmin süresinin yarısı da bu durağan sahnelerle geçiyor. Sanki yönetmen ben buldum siz yorumlayın demiş. Anlatım türü biraz farklı ancak beni tatmin etmedi. Oyunculuklar çok iyi değildi. Bilhassa Leo karakteri bilinçli şekilde mi  bu hale getirildi yoksa gerçekten kötü mü oynadı kararsızım. Ancak yinede film meraklısı için seyredilebilir konumda. Hikayenin farklılığı Holywood’un dikkatini çekmiş olacak ki yayın hakkını almışlar. Kısa sürede bir uyarlama gelebilir.

Hikaye ise şöyle. Vücut parçalarını temizleyen bir firmada çalışan Leo yanındaki arkadaşının gelmemesi üzerine eski arkadaşı Elvis’i yanına alarak Norveç’in balta girmemiş ormanlarından birinde bulunan terk edilmiş bir kulübeyi temizlemeye giderler. Elvis bu duruma alışık olmadığı için bu duruma sürekli kusarak tepki verir. ELvis evin alt kısımlarına iner ve burada garip bir yer bulur. Bu evde garip bir şeyler dönmektedir. Evin gizli bir odasında tarihleri geçmiş eski konserveler, takılmış bir haset, beyaz bir sıvı ile dolu bir küvet vardır. Elvis merakına yenik düşer ve etrafı karıştırmaya başlar. bu sırada teybi çalıştırarak olayları anlamaya çalışır. Birden bire küvetin içinden güzel bir kız çıkar ağzında bir maske vardır.

Kız konuşmamaktadır bir şekilde onunla anlaşmayı dener. Kasetten dinlediklerinden kızın bir deneyde kullanıldığını anlamıştır. Kız Elvis’e dokunur ve kendi geçmişi hakkında Elvis’e bir şeyler gösterir. Burada Leo’nun her olay gibi bu olaya da tepkisiz kalması filmin en sinir bozucu kısmı.

Hikayede kahramanlarımızın bu terk edilmiş yere neden geldiklerini anlamıyoruz. Buradaki adam öldürüldü de onun cesedini mi temizlemeye geldiler, geldilerse polis hiç mi araştırma yapmadı. Hiç bir ayrıntı vermiyor bize hikaye. Aynı zamanda insan tarafından şiddete maruz bırakılan diğer türler betimlemesi yapılmaya çalışılmış ama insan iyi mi kötü mü belli değil. Gerçi filmin sonunda nereden çıktıkları ve ne peşinde oldukları bilinmeyen grup daha kötü insanlardı.

Thale, az oyunculu ve düşük bütçeli bir film. Huldralar için biraz cgi kullanılmış ama başarılı değil. Thale karakteri hiç konuşmamasına rağmen filme en büyük katkıyı sağlıyor. Film herkesin izleyip beğeneceği bir film değil ama farklı bir film. Çok başarısız bir film diyemeyeceğim, insanı araştırmaya sevk ediyor ve başka yaratıkları da düşünüyorsunuz. Meraklısı için izlenebilir. Gerçi kısa süre içerisinde Amerikan versiyonu da daha doyurucu bir şekilde karşımızda olur diye düşünüyorum.

Yönetmen – Senaryo: 

Oyuncular:

Thale
Elvis
Leo
Hvittkledd
ses
Thale

 Linkler:

 http://www.imdb.com/title/tt2112287/

http://en.wikipedia.org/wiki/Thale_(film)

Yorumlar

Siz ne düşünüyorsunuz?