2006 yılında
Mamoru Hosoda tarafından yönetilen bu anime, geçtiğimiz Japon Filmleri Festivali kapsamında gösterilmiş ve haberini
Goddes Artemis‘ten almıştık. Zaten izlenme listemde olan animeyi biraz daha ön sıralara alarak geçtiğimiz gün izledim.
Hemen hemen tüm animelerde olduğu gibi bu anime de manga uyarlaması. Manga 2006 yılında
Yasutaka Tsutsui tarafından yazılmış resimleyen ise
Ranmaru Kotone.
Makoto Konno 17 yaşında bir lise öğrencisidir. Eğlenceli bir hayatı vardır. En çok zevk aldığı şeyler arasında en yakın arkadaşları olan Chiaki and Kousuke ile beyzbol oynamaktır. Makoto bir gün sınıf temizliğine kaldığında fen labaratuarında bir ses duyar ve oraya girer. Kimseyi görememiş ve korkmuştur. Bu heyecanla, düşer ve bütün kitaplar üzerine düşer. O saatten sonra Makoto zamanda sıçramaya başlar. Önce bunu bilinçsizce yapar ama daha sonra farkettiğinde her şey için zamanı geri almaya başlar.

Bunların arasında karaoke yapmak, yemek yemekte vardır. Ancak bazı şeyler Makoto’nun istediği gibi gitmez. Zamanda sıçrayıp bazı olayları değiştirmenin başkalarının kaderinide etkileyebileceğini öğrenir. Tabi bunu öğrenene kadar başına gelenler bize izlenesi ve zevk alası dakikalar yaratır.
Japonların ünlü bilim kurgu yazarı Yasutaka Tsutsui’nın 1972 tarihli Toki wo kakeru Shoujo adlı romanından uyarlanan bu hikâye, daha önce TV drama ve 1983 yılında da film olarak ekranlara gelmişti. İlk defa Madhouse tarafından animeye uyarlanmıştır.
Her ne kadar anime, romanı temel alsa da hikâye; romanda geçen olayları değil, romanda geçen olaylardan yaklaşık 20 yıl sonrasını konu alır. Animede, romana çeşitli göndermeler bulunmaktadır. Animedeki başkarakter Makoto, romandaki başkarakter Kanako’nun yeğenidir.
Filmin kazandığı ödüllerden birkaçı:
2006 Sitges Film Festivali – “En İyi Animasyon Ödülü”
2006 Medya Sanatları Festivali – “Animasyon Büyük Ödülü”
2006 Mainichi Film Ödülleri – “Animasyon Büyük Ödülü”
2006 AMD Dijital İçerik Ödülleri – “Büyük Ödül” ve “En İyi Yönetmen Ödülü”
2006 Japon Akademi Ödülleri – “Yılın Animasyonu Ödülü”
6. Tokyo Anime Ödülleri – “Yılın Animasyonu Ödülü”
6. Tokyo Anime Ödülleri – “Yönetmen Ödülü”
6. Tokyo Anime Ödülleri – “En İyi Orijinal Hikaye/Eser Ödülü”
6. Tokyo Anime Ödülleri – “Senaryo Ödülü”
6. Tokyo Anime Ödülleri – “Sanat Yönetmenliğinde Başarı Ödülü”
6. Tokyo Anime Ödülleri – “Karakter Tasarım Ödülü”
|

Linkler:
Bunu beğen:
Beğen Yükleniyor…
Siz ne düşünüyorsunuz?