Her zaman okuyabileceğiniz beş kitap önerisi 1. Bölüm

Karantinaya özel dizi/film tanıtımı yaptıktan sonra neden kitap olmasın ki dedim kendi kendime ve bu yazıyı yazmaya başladım. Tabi kitabın eskisi olmayacağı gibi her ne kadar şu sıralar evde kalırken okunabilecek olsa da kitap her zaman okunabilir.

Tabi ilk tavsiyem kendi kitabım Bir Sonraki Ölüme Kadar :=). Linkten temin edebilirsiniz. Arada kendi kitabımın reklamını yaptıktan sonra (zaten sürekli neden pop-up çıkıyor anlamadım) asıl kitaplarımıza geçelim.

Ara Dünya – Neil Gaiman, Michael Reaves

Neil Gaiman fanatikliğimi bilen bilir. Bir süredir okumayınca (internette yazdıkları hariç) bir kitabını okuyayım demiştim. O ara gözüme çarpanlardan biri de Ara Dünya (InterWorld) oldu. Kitap Michael Reaves ile birlikte yazılmış. İkili kitabın temelini bir sette atmış ve başta dizi olarak düşünmüşler ama sonra roman haline getirmişler. Ara Dünya ilk kitap sonrasında bir kitap daha var. Ancak bu kitap beni pek sarmadığı için ikinci kitabı okumayı düşünmüyorum. Gerçi benim ne yapacağım belli olmaz.

Joey Harker, yön duygusu olmayan bir çocuktur. Evin içinde bile kaybolduğu olmuştur. Bir gün gezi sırasında ortadan kaybolur ve paralel bir boyuta geçer. Burada kendinin bir “yürüyüşçü” olduğunu öğrenir. Ama yürüyüşçüleri toplayan bir de topluluk vardır. Joey dünyayı kurtarmak için eğitimler alırken aslında buradaki herkesin kendinin bir evrimi olduğunu görür ve bir maceraya atılır.
Daha çok gençlere hitap eden beni tatmin etmeyen bir kitap oldu Ara Dünya.

Ben Seri Katil Değilim – Dan Wells

John Wayne Cleaver 15 yaşında antisosyal kişilik bozukluğu olan bir karakterdir. Seri katillere ilgi duyar ve bu aşırı ilgisi çevresindekiler tarafından pek iyi karşılanmaz. Annesi ve teyzesi ile birlikte cenaze evinde yaşamaktadır. Ölülerle olan bu yakınlığı onun öldürme dürtüsünü de arttırır. Kendini kontrol edebilmek için kendine bazı kurallar koyar ve buna uymaya çalışır.
Günün birinde kasabada bir cinayet işlenir ve John bunu araştırmaktan kendini alıkoyamaz. İpuçlarını birleştirerek, katil gibi düşünerek onun peşine düşer.

Bu arada her cinayetten sonra ölünün bir uzvunun kaybolduğunu fark eder.
Araştırmaları ise onu yaşlı karşı komşularına çıkarır. İşlerine yardım ettiği yaşlı komşusu bir katil hatta katilden daha fazlası bir yaratıktır.
Standart polisiye gibi başlayıp öyle giderken birden işin içine doğaüstü bir yaratığın girmesi standart akış kurgusunu biraz zorladı. Ondan sonra bu yaratığın aslında aşk sebebi ile; aşık olduğu kadının yanında olmak için öldürdüğünü anlayınca yaratığın insani duyguları hissetmemiz yine bir ters köşe yaptı. Akabinde böyle bir yaratığı John’un öldürmesi diğer bir soru işaretine sebep oldu bende. Yani kim iyi, iyi ne, kim katil kim değil yada makul nedenlerde yapılan kötülük iyi midir sorularını kitap sordurdu. Çok karışık anlattım değil mi? Çünkü okurken ben de karıştım.
Kitabın filmi yapılmış. Mümkün olduğunca film kitaba uygun ilerliyor. İlk filmi izlemiştim bilinçsizce ve beğendiğimi söyleyemeyeceğim. Ama kitap okunabilir.

Sene 2020

Sene 2020 derleme bir kitap. İşin içinde farklı yazarlar ve öyküler olunca tek tek değinmiyorum haliyle. On bir yazarın içinde bulunduğumuz bu garip 2020 yılının farklı bakış açısıyla anlatmaya çalıştığı bir kitap.
Öykü okumayı seviyorsanız Sene 2020’yi okuyabilirsiniz.

Evet Ama, Bir Lokomotif Bunu Yapabilir mi Bakalım? – Woody Allen

Üç, dört sayfalık kısa hikayelerden oluşan bu kitap aslında Woody Allen’ın Getting Even ve Side Effects adlı öykü kitaplarının derlemesi olarak biz okurların karşısına çıkmış. Woody Allen’ı tanıyanlar onun nasıl bir eser çıkardığını tahmin etmişlerdir. Şu karantina döneminde sizi eğlendirecek hikayelere sahip bir kitap.
Hikayeler nasıl anlatılır bilmiyorum. Tanrıyı bulması için görevlendirilen bir dedektiften tutun, poker masasında donuna kadar kaybeden ölüme, sandviçin ilk keşfine, güneş tutulmasını gece

sanan ve komşu tuvaletine saklanan drakulaya kadar her şey var hikayelerde.
Keyifle okuyacağınız kısa bir kitap “Evet Ama, Bir Lokomotif Bunu Yapabilir mi Bakalım?”. Pandemi için özel seçtim bir kitap.

Peygamber Enok’un Kitabı

Enok (Hanok) yada Kur’an’da geçen adıyla İdris Peygamber’e inmiş bir kitap Enok Kitabı. Nuh peygamberin büyükbabası olan Enok ölmemiş ve 365 yaşında göğe yükselmiş. Bazı yazarlara göre de bilim ve sanatı, yazı yazmayı ilk öğreten kişi olarakta tanımlanmıştır.
Kitap Adem ve Havva’nın kovuluşu, yeryüzüne inen Düşmüş Melekler’den bahsediyor. Onların melez çocukları, büyü, devler, uzaylılar gibi bir çok düşüncenin çıkmasına sebep oluyor. Oldukça kafa karıştırıcı bir kitap. Eski ve Yeni Ahit’te yer yer bahsedilen ama otoritelerce reddedilmiş bir kitap.

Kitap 1772 yılında bir Habeş manastırında bulunmuş. Aynı şekilde bir kopyası da bir Rus manastırında Slav dilince bulunmuş.
Biraz kitabı anlatmaya çalıştım. Eğer din mitolojisi ve kutsal metinlere meraklıysanız kitabı farklı bir bakış açısı edinmek için okuyabilirsiniz. Tabi birde mitolojik yaratıklar nereden çıkmış yada gerçekten bunlar insanların bir kurgusu mu sormanıza sebep oluyor. Biraz kafa karıştırmak için okuyabilirsiniz.


Yayımlandı

kategorisi

yazarı:

Etiketler:

Yorumlar

Siz ne düşünüyorsunuz?