Jodaeiye Nader az Simin / Bir Ayrılık

جدایی نادر از سیمین

Festivalin en iyi filmlerinden biri de Jodaeiye Nader az Simin’di. Zaten film 2010 Berlin Altın Ayı en iyi film, en iyi kadın ve erkek oyuncu ödülleri almış. Bu tabi büyük bir başarı. Ancak bir diğer ve ilk olan başarıdan bahsetmek gerek ki o da kadın ve erkek oyuncu ödüllerinin tüm oyunculara verilmesi. Tabi bu tam anlamıyla merak uyandırıyor insanda, bir filmde herkes mi ödüllük oynar diye. Aynı merakla izledim filmi, ve sonuna kadar da hak verdim aldıkları ödüle…

Simin, kocası Nader ve kızı Termeh ve kayın pederi ile birlikte yaşamaktadır. Simin İran’dan gitmek istemektedir. Bu aslında alınan ortak bir karardır gereken tüm hazırlıklar aylarca uğraştan sonra yapılmıştır. Ancak gidiş zamanı yaklaştığında, Nader istemediğini belirtir. Bahane olarakta alzheimer hastası babasını gösterir. Onu geride bırakmak istememektedir. Bu sebeple Simin’in İran’dan gitme hayali suya batar.

Ancak Simin bunun altında kalmaz. Kocasına boşanma davası açar ve evi terk eder. Boşanma davası, İran yasalarına göre geçerli bir sebep olmadığından ve Nader istemediği için istediği gibi sonuçlanmaz. Simin ise kararlıdır eşyalarını toplar ve annesinin yanına gider. Giderken kızı Termeh’in de gelmesini ister ancak kız onunla gitmek istemez. Babasına göre nasılsa annesi kısa zaman sonra dönecektir.

Evde Simin’in olmaması işleri zorlaştırmıştır. Giderken ise yaşlı adama bakması için bir tanıdığı aracılığı ile Razieh adında genç bir kadını işe alır. Kadın kocasından habersiz işe başlamıştır. Bunun kimseye söylenmesini istemez. Ancak iki gün işe geldiğinde bir erkeğe bakması gerektiğinden bazı durumlardan rahatsız olur. Günah olacağı korkusu, kocasının öğreneceği korkusuyla birleşince üstünde büyük bir baskı oluşur. Sonunda, işi bırakacağını ancak yerine kocasının gelebileceğini onu işe alması için ricada bulunur.

Genç adam gelir iş konusunda anlaşırlar. Ancak ertesi gün ödemediği borçları yüzünden günü nezarette geçirince yine işe Rezieh gelir. Bir gün, Nader eve erken geldiğinde babasını evde yalnız ve yatağa tek kolu bağlanmış yerde bulur. Yaşlı adam ölümün eşiğine gelmiştir adeta. Nader buna sinirlenir. Üstüne üstlük çekmecedeki paralarda da eksik görünce iyice öfkelenir. Razieh döndüğünde, olaylar karışır. Kadını evden kovar. Kadın ise hakkı olan parayı almadan gitmem der. Ancak birde Nader onu hırsızlıkla suçlayınca Razieh daha da diretir evden çıkmamak için. Nader ise onu kapıdan ittirerek dışarı çıkartır.

Sonra bir haber alırlar ki Razieh hastanededir ve çocuğunu düşürmüştür. Kocasının da olaydan haberi olur ve mahkemeye başvururlar. Nader adam öldürmekten yargılanmaya başlar. Tabi bu esnada bir çok doğru yanlış ortaya çıkar.

Filmin en iyi tarafı hiç bir şeyi, zorla vermiyor olaması. İzleyici üzerinde kesinlikle şartlandırması yok. Film size her türlü ayrıntıyı vermiş ve olan bitene karşı kendi yargınızı sunmanızı bekliyor. Karakterler olaylar o kadar ayrıntılı verilmiş ki, izleyici olarak her şeye vakıfsınız. Bu kadar ayrıntı olmasına rağmen film oldukça seri ve sıkmadan ilerliyor. Seri derken aksiyon yok elbet. Ancak o kadar uzun diyaloglar var ki filmin lokomotifi durumunda. Ve her bir diyalog ince nüanslar içermekte. Zaman geçirelim diye boş boş lakırtılar yapılmamış. Kesinlikle kurgu ve senaryo çok başarılı. Böyle basit denebilecek bir konu bu kadar iyi işlenebilir.

Tabi bunların yanı sıra film küçük mesajlar vermekten de alıkoymuyor kendini. Tabi kurgu o kadar başarılı ki bu mesajları ister istemez alıyorsunuz. Artık günümüzde sırandan olan küçük yalanların, küçük günahların, nasıl büyük sorunlara yol açabileceği; sınıfsal, kültürel bakış açıları, din ve inançların insan hayatı üzerindeki etkileri her biri önümüze yorumsuz bir şekilde çıkıyor. Tabi buna en büyük yardımcı da mükemmel oyunculuklar.

Film kesinlikle izlenmesi gerekenler arasında. İran sinemasının en iyi filmlerinden birisi diyebiliriz film için. Kesinlikle tüm övgüleri hak ediyor…

Yönetmen – Senarist: Asghar Farhadi

Oyuncular:

Peyman Moaadi
Nader
Leila Hatami
Simin
Sareh Bayat
Razieh
Shahab Hosseini
Hodjat
Sarina Farhadi
Termeh

Linkler:

http://www.imdb.com/title/tt1832382/

http://film.iksv.org/tr/film/111

http://tr.wikipedia.org/wiki/Jodaeiye_Nader_az_Simin

Yorumlar

“Jodaeiye Nader az Simin / Bir Ayrılık” için bir yanıt

  1. […] yönetmen Asghar Farhadi‘nin Jodaeiye Nader az Simin / Bir Ayrılık‘den 2013 yılında yaptığı son filmi Le passé. Filmin dram yönünün ağır olduğunu […]

Siz ne düşünüyorsunuz?